Setari Cookie-uri

Ezoteric: Cum sa-ti gasesti adevaratul IKIGAI si cum sa-l oferi mai departe

Se crede ca fiecare dintre noi are propriul Ikigai, chiar daca nu toti l-au inteles, descoperit sau acceptat inca.

Un articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

“Maestrul in arta de a trai nu distinge munca de joaca, corpul de minte, educatia de recreatie, iubirea de religie. Cu greu el stie care este diferenta. El isi urmeaza viziunea excelentei in orice face, lasandu-i pe altii sa decida daca se joaca sau munceste. In mintea lui, le face pe toate deodata”, scria James A. Michener despre momentul in care sensul vietii este clar.

Ikigai Foto: sakhorn, Shutterstock

Citatul acesta m-a dus cu gandul la Ikigai, un cuvant si un concept japonez, care s-ar traduce simplu “motivul de a fi” sau “motivul pentru care te scoli dimineata”. In Japonia este folosit pentru a descrie o pasiune sanatoasa pentru ceva care te face sa (te) simti ca traiesti cu adevarat, din plin, cu bucurie.

Se crede (nu doar de japonezi) ca fiecare dintre noi are propriul Ikigai, chiar daca nu toti l-au inteles, descoperit sau acceptat inca. Termenul este deseori folosit pentru a descrie un devotament fata de ceva care fascineaza, care contribuie intr-un mod pozitiv in evolutia noastra. O conexiune puternica cu Ikigai-ul ne ofera anduranta de care avem nevoie pentru a persevera cand totul devine complicat si asta face diferenta fata de cei care nu au aceeasi determinare pentru a-si urma visul.

Citește și:

Este vorba despre acea misiune interioara si personala pentru care fiecare dintre noi are o afinitate puternica, o atractie magnetica ce nu poate fi rationalizata sau explicata mereu. Cand manifestam ceea ce simtim in aceasta directie, avem o satifactie puternica, care ne face sa ne simtim impliniti si ofera noi intelesuri vietii noastre.

Descoperirea acestei meniri, vocatii sau impliniri nu este o sarcina atat de grea. Cateodata este de ajuns un simplu exercitiu ca regasirea in liniste. Ce raspuns primesti cand stai in liniste si te intrebi: “Ce as face daca as avea timpul si resursele necesare pentru a aduce ceva la viata ?”. Spun viata pentru ca si Ikigai-ul se simte ca si cum ar avea propria lui viata, odata ce prinde momentul sa existe.

Elizabeth Gilbert vorbeste in cea mai recenta carte a sa, “Lectii de magie”, despre cum poti sa aduci creativitatea in viata ta fara sa renunti in mod specific la ceva, fara sa faci sacrificii incredibile. Este vorba de o implinire la nivel de insemnatate, de sens, de motivatie, de care fiecare dintre noi are nevoie.

Citește și:

Ikigai poate fi descoperit prin urmarea unui tel, a unei obiectiv, a unui vis, dar poate fi gasit si in ceva simplu precum intentia de a ne exprima sau de a interactiona cu ceilalti. De exemplu, unii dintre noi isi gasesc sensul si menirea in a gati si a se ingriji de famiile lor. Altii isi descopera vocatia in acte de blandete fata de oameni sau orice alta fiinta.

Ceea ce sta la baza unui Ikigai este tocmai aceasta impartasire cu bucurie a darurilor tale, daruire de care pot beneficia mai multi oameni, cat mai multi.

Pentru cei mai multi lupta se da in identificarea unei vocatii, a unui Ikigai, a unui sens. Pentru ca indiferent de limba pe care o vorbim, de religia in care ne regasim, simtim universal aceeasi nevoie de insemnatate, de a avea un scop in viata.

Intalnesc multi oameni la sesiunile mele de analiza vocationala care, desi sunt angajati deja in domenii si cariere puternice, vor sa-si gaseasca adevaratul drum. Acest Ikigai care primeste aprobarea fiintei noastre intru totul. Cu ajutorul numerologiei, si nu numai, ii ajut sa constientizeze lucruri pe care ei le stiu sau pe care le simt deja. Iar cand aceste constientizari au loc, este aproape imposibil sa mai stea ceva in calea menirii lor.

Citește și:

Cred ca atunci cand suntem pregatiti, scopul, misiunea noastra ni se dezvaluie si ne cheama la actiune. Si atunci ne lasam purtati oriunde ne cheama inima. Existenta noastra aliniata unui Ikigai este motivul principal al unei vieti fericite, sanatoase, armonioase si magice.

Am inceput cu un citat si voi incheia cu un altul, atribuit lui William Shakespeare, tocmai in a confirma ideea universalitatii de care scriam mai devreme.

“Scopul vietii este sa-ti descoperi darul. Sensul vietii este sa oferi darul tau mai departe”.


Foto prima pagina: Viktor Gladkov

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.