Setari Cookie-uri

Dragoste si frumusete: mai aprofundam?

Cum era de prevazut, articolul trecut despre dragoste si frumusete a creat niste controverse: puteti citi si voi comentariile pline de dezamagire si resentiment din partea unor cititoare care nu au inteles cum se pot face anumite afirmatii.

" Nu inteleg cum poti iubi un cird de pasari care tocmai au incercat sa te ucida. "
" Dar, Fletcher, nu asta iubesti la ei! Nu iubesti ura si rautatea. Trebuie sa te straduiesti sa vezi adevaratul pescarus, partea buna din fiecare. Trebuie sa-i ajuti si pe ei s-o vada in ei insisi. Asta inteleg eu prin dragoste.”

Din Richard Bach, “Pescarusul Jonathan Livingstone”

----

“Love has nothing to do with somebody else, it is your state of being.” OSHO

---

Cum era de prevazut, articolul trecut despre dragoste si frumusete a creat niste controverse: puteti citi si voi comentariile pline de dezamagire si resentiment din partea unor cititoare care nu au inteles cum se pot face anumite afirmatii.

Pe de alta parte, mi se pare ca si cele care au aratat apreciere au inteles un mesaj oarecum diferit de ceea ce aveam in minte, si asta datorita faptului ca e ceva extrem de greu de transmis, iar din pacate simpla intelegerea intelectuala nu e de ajuns.

Totusi, deoarece consider acest mesaj extrem de important (poate cel mai important in absolut, de fapt e mesajul pe care a incercat sa ni-l transmita orice maestru spiritual din trecut), cred ca merita un efort de lamurire.

In primul rand, as vrea sa recapitulez niste puncte esentiale, care nu cred ca pot fi contestate:

-exista o echivalenta intre experienta de dragoste si experienta frumusetii
-aceste experiente se intampla in mintea (sau daca preferati, sufletul...) privitorului, si obiectul nu este decat ceva asupra caruia proiectam aceasta experienta
-nu putem percepe (nici transmite, evident) frumusete sau dragoste in lumea exterioara daca nu exista acceptare fata de propria fiinta

Aceasta inseamna ca atata timp cat dispretuim in primul rand propria persoana si nu exista acceptare a ceea ce suntem, sau sufletul nostru va fi plin de resentiment, ura, dorinta de razbunare, autocompatimire din cauza “nedreptatilor” pe care consideram ca le-am patimit, nu vom fi capabili sa percepem nici dragoste si nici frumusete.

Acceptarea acestui adevar nu are legatura cu ideea de a vedea lucrurile in roz sau a nega realitatea. De fapt, este exact contrariul. Sau mai bine zis, inseamna a accepta faptul ca nu suntem in stare sa judecam realitatea, cu atat mai putin s-o schimbam, iar singurul lucru asupra caruia avem putere este mintea noastra.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.