Setari Cookie-uri

Povestea turbanului: un accesoriu retro, boho și atât de urban!

Colecția actuală de toamnă-iarnă semnată de Gucci m-a inspirat să îți spun mai multe despre povestea turbanului în modă. Practic, în acest sezon, turbanul și accesoriile de cap inspirate de costumul oriental au devenit manifest în colecția brandului italian. De ce? Descoperă totul mai jos!

Alessandro Michele, designerul Gucci, a creat modele de turbane pentru femei , pornind de la modelele Sikh! Dar nu s-a oprit aici! Pasionat de costumul tradițional oriental și poate încercând să creeze un manifest al modei ca simbol al toleranței și globalizării, designerul a creat piese pornind de la baticurile est-europene, sovietice, pălării pagoda și eșarfe de cap ce seamănă cu hijaburi și niqaburi.

Cred că mesajul Gucci a fost clar și sănătos pentru evoluția pacifistă a lumii: identitatea e fluidă, omenirea e fluidă, putem fi oricine.

Italian actor @vincenzo.crea featured in the #GucciFW18 fashion show by #AlessandroMichele in a tailored jacket, poplin shorts and satin shorts, an embroidered velvet dress, a mouliné knit featuring a character created by artist © Chikae Ide for her comic ‘Viva! Volleyball’, overdyed denim pants and a shoulder bag featuring tiger head hardware inspired by a vintage Hattie Carnegie jewelry design, and a printed silk twill gown with a headscarf. #mfw

Citește și:

A post shared by Gucci (@gucci) on

Deși a fost o colecție controversată (îți amintești modelele ce au defilat cu replici ale propriilor capete pe catwalk?), Gucci nu a făcut altceva decât să reitereze importanța unui accesoriu important de-a lungul timpului și acum. Și nu doar în modă, ci efectiv, în globalizare. Așa că hai să descoperim povestea turbanului în modă, dar și în tradiție.
Hai să vedem cum s-a purtat turbanul de-a lungul timpului dar și cum se poartă turbanul acum!

Cum s-a purtat turbanul de-a lungul timpului și cum se poartă turbanul acum

Deși originile turbanului nu sunt tocmai clare, se crede că acest accesoriu a început să fie purtat ca parte din costumul de război pe la anul 400-500.

Cum s-a purtat turbanul de-a lungul timpului? Ei bine, acest accesoriu de cap a ajuns parte integrantă din ținuta declarativ religioasă a musulmanilor, evreilor, a celor din mișcarea Rastafari și chiar în vestimentația creștinilor.

Citește și:

De altfel, legat de povestea turbanului în modă și civilizație, acest accesoriu nu este corelat doar cu religia. Vezi triburile africane, de exemplu, din care multe modele de turbane pentru femei actuale se inspiră!

Importantă pentru cum se poartă turbanul acum este perioada în care acest accesoriu de cap de origine orientală a început să cucerească vestul și vestimentația occidentală. Celebrul tablou al lui Vermeer din 1775, ”Fată cu cercel cu perlă” reprezintă o femeie purtând un turban exotic, scump, de origine turcească.

Citește și:

Este documentat, chiar că povestea turbanului în modă a continuat și în costumul englezesc, cu importanță majoră până la 1830. Desigur, povestea turbanului în modă continuă și la Hollywood și despre asta vom vorbi mai jos!

turbane moderne

Alege turbane de aici

Povestea turbanului în modă începe în costumul tradițional oriental și ajunge până în prezent!

Povestea turbanului în modă continuă în secolul 20. Ba chiar câștigă popularitate acest accesoriu de cap spectaculos în acea perioadă. Este o perioadă excesiv de spectaculoasă, exotică vestimentar și pasiunea designerilor pentru Orient naște multe piese statement, precum rochia cu mâneci Dulama, șalvari, chimonouri și rochii cu mâneci de chimono, și desigur multe modele de turbane pentru femei.

Citește și:

Unul dintre marii designeri ai perioadei, Paul Poiret, a resuscitat influențele orientale și turbanul începând cu 1900. Iar apoi această nebunie a continuat! Cum s-a purtat turbanul de-a lungul timpului? Pe la 1920, în plină fascinație pentru Flapper Dress, și apoi în anii 40, în Era Glamour-ului hollywoodian, acest accesoriu a continuat să fie must-have pentru femeile sofisticate.

Povestea turbanului în modă până la 1950 este legată de Greta Garbo, Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Lana Turner, de Dior în anii 50 iar în anii 70 de Marisa Berenson. În ani ceva mai apropiați de noi, putem observa modele de turbane pentru femei în colecțiile Prada, Jason Wu, Vena Cava, Giorgio Armani.

Citește și:

Până și Elizabeth Taylor sau Joan Collins, Barbra Streisand, până și Regina Angliei a purtat turban. Dintre vedetele actuale, relevant pentru cum se poartă turbanul acum, le pot aminti pe J.Lo, Kate Moss, Salma Hayek, Eva Mendes.

Vezi turbane elegante aici

Vezi sugestii de turbane elegante aici

Și, deși problema unor activiști pare că aceste modele de turbane pentru femei sunt etalate de femei de rasă albă, până la urmă, turbanul, atașat religios sau doar legat de o civilizație este un accesoriu ofertant, iar globalizarea tocmai asta presupune, până la urmă: să ne cunoaștem și să experimentăm. De altfel, un exemplu elocvent este Carrie Bradshaw, purtând turban în Sex and The City 2.

Sursa foto front page – Unsplash

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.