Setari Cookie-uri

Cum îți poți gestiona nevoia de a face cumpărături impulsive

Achizițiile realizate din impuls tind să producă efecte pozitive la nivel psihologic, mai ales dacă te simți stresată sau obosită.

Ieși în oraș, vezi ceva ce îți place foarte mult și îl cumperi pe loc. Nu este nimic rău în asta, însă poate deveni o problemă atunci când acest obicei devine o rutină săptămânală sau chiar zilnică. Realitatea cumpărăturilor impulsive este foarte veche, iar potrivit unui studiu publicat de CNBC din SUA, în 2018 un consumator american a cheltuit aproximativ 5.400 de dolari numai pentru cumpărăturile făcute în urma unui astfel de gest.

Privind partea bună, de cele mai multe ori, achizițiile realizate din impuls tind să producă efecte pozitive la nivel psihologic, mai ales dacă te simți stresată sau obosită.

În plus, atunci când cumperi ceva special pentru tine, vei simți că te recompensezi pentru tot efortul depus în ultima perioadă, efort care poate fi și motivul principal pentru starea ridicată de stres. Dacă știi să tratezi cu inteligență această situație, te poți bucura mai mult de micile cumpărături ocazionale pe care le faci fără un scop precis, fără să simți că bugetul tău este foarte afectat.

Citește și:

Cum poți gestiona nevoia de a face cumpărături impulsive

1. Fii mereu la curent cu cele mai bune oferte

Este drept că nu îți poți alege perioadele în care simți nevoia de ceva nou în garderoba sau casa ta, însă asta nu înseamnă că nu poți sta mereu cu ochii pe ofertele cele mai avantajoase. Ia în calcul faptul că de cele mai multe ori reducerile cu adevărat semnificative apar doar în anumite perioade din an. În plus, dacă ai un card de cumpărături care îți permite să faci achiziții în rate fără dobândă, vei reuși să îți protejezi mai bine și bugetul.

2. Stabilește-ți un buget lunar pentru cheltuieli diverse

Vei vedea că îți va fi foarte greu să îți ții mereu banii sub control fără un mic plan. Cel mai simplu și util truc este să ai un buget lunar împărțit pe câteva categorii mari. În primul rând, notează-ți care sunt facturile pe care în mod categoric le ai de plătit în fiecare lună. Vorbim aici despre întreținere, chirie, benzină, abonamentul la TV și internet, telefonul mobil și alte servicii la care te-ai abonat până în prezent. Apoi, ia în calcul și cheltuielile probabile care ar putea apărea din când în când, cum ar fi asigurările sau impozitele, pentru ca apoi să îți împarți restul bugetului în posibile economii, bani pentru mâncare și pentru cumpărături diverse și mici evadări. În clipa în care îți stabilești o sumă fixă pentru cheltuielile impulsive, sunt șanse mult mai mari să îți satisfaci această nevoie fără să îți pui în pericol restul bugetului.

Citește și:

3. Înainte de cumpăra un obiect scump de care nu ai mare nevoie, întreabă-te un singur lucru

Câte zile trebuie să lucrezi pe lună ca să poți acoperi prețul integral al unui impuls de moment? Aceasta este întrebarea care poate potoli de multe ori dorința greu de explicat de a avea un obiect, deși nu ai nevoie de el. Atunci când pui problema în felul acesta, sunt șanse mai mari să iei o decizie mai inspirată pentru tine. Gândește-te numai că banii pe care îi poți salva în acest fel vor plăti o parte din vacanța pe care ți-o dorești atât de tare vara asta.

4. Fă-ți o listă de nevoi în fiecare lună

La începutul lunii, pune într-o listă toate lucrurile care știi că vei avea nevoie. Vine sezonul estival? Înseamnă că trebuie să îți schimbi costumele de baie și hainele lejere pentru perioada de vară. Trece-le pe toate pe o listă și concentrează-te pe ele, iar în acest fel vei avea un scop direct când vei pleca la cumpărături și vei reuși să eviți mai ușor, măcar parțial, tentația de a cumpăra lucruri inutile.

Citește și:

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Syda Productions

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.