Setari Cookie-uri

10 lucruri pe care nu le știați despre istoria pantofilor

Încălțămintea este un articol pe care îl purtăm zilnic și totuși știm atât de puțin despre istoria sa. Iată 10 lucruri pe care le-am descoperit despre istoria pantofilor, pe care cel mai probabil nu le știați. 

Data viitoare când vă plimbați prin mall, cu gândul de a face cumpărături, dacă treceți pe lângă un magazin de pantofi, opriți-vă și aruncați o privire în vitrină. Cel mai probabil veți găsi pantofi de toate felurile, mărimile și culorile. V-ați întrebat vreodată cine crează toate aceste stiluri? Cine dictează tipurile de pantofi de damă pe care îi purtăm?

Încălțămintea este un articol pe care îl purtăm zilnic și totuși știm atât de puțin despre istoria sa. Iată 10 lucruri pe care le-am descoperit despre istoria pantofilor, pe care cel mai probabil nu le știați.

1. Pantofi clasici sau pantofi care indică clasa în societate?

În Egiptul Antic, sclavii fie nu aveau pantofi, fie, în cel mai bun caz, purtau sandale din frunze de palmier. Omul de rând purta sandale din papirus, pe când celor cu statut superior li se permitea să poarte sandale cu vârf ascuțit. Încălțămintea în culorile roșu și galben erau rezervate doar pentru cea mai înaltă societate. Ar fi fost foarte ușor să ne dăm seama de ce statut al societății aparținea cineva, uitându-ne pur și simplu la încălțămintea pe care o purtau.

Citește și:

2. Muzeul pantofilor

Singurul muzeu al pantofilor din America de Nord este situat în Canada, în orașul Toronto, Ontario și prezintă pantofi de peste 4.500 de ani. Europa deține mai multe muzee dedicate pantofilor, printre care Salvatore Ferragamo Museum (Florence, Italy) Deutsches Ledermuseum (Offenbach, Hesse, Germany) și International Wooden Shoe Museum (Eelde, Netherlands).

3. Ați auzit vreodată termenul „două picioare stângi”?

Mult timp, nu a existat nicio distincție între pantofii pentru piciorul stâng sau drept. Abia în 1818 a fost inventat pantoful drept iar prima pereche de pantofi cu piciorul drept și stâng a fost realizată în Philadelphia. Până în acel moment, pantofii nu erau creați pentru confort.

4. Încălțăminte din lemn

Pantoful de lemn, adesea denumit sabot, a fost original numit „klompen” de către olandezi. Istoria acestui tip de pantofi stă în faptul că Olanda este poziționată, în mare parte, sub nivelul mării. Așadar, există multe zone mlăștinoase iar olandezii au descoperit că pantofii din piele se udă repede. Saboții din lemn au fost soluția perfectă. Purtarea acestor pantofi este încă o tradiție populară și astăzi. Totuși, nu sunt purtați niciodată în interior, ci aliniați în afara reședinței.

Citește și:

5. Legea încălțămintei

De obicei, monarhii erau cei ce dictau tipurile de încălțăminte la modă, care puteau sau nu a fi purtate. În Anglia, Henric al VIII-lea a popularizat pantofii largi. El a dat o lege conform căreia pantofii trebuiau să aibă o lățime minimă de 15 centimetri - motivul presupus a fost că dorea să-și acopere picioarele afectate de gută. Ludovic al XIV-lea, cunoscut și sub numele de Regele Soarelui, avea înălțimea de numai 1,65 m. Datorită staturii sale mici, a făcut pantofii cu toc înalt populari și obligatorii pentru bărbați.

6. Pantofi periculoși de purtat

În secolul al XVI-lea, femeile aristocrate au început să poarte pantofi cu toc extrem de înalt. De fapt, tocurile unora dintre acești pantofi de damă erau atât de înalte încât femeile aveau nevoie de servitori care să le ajute să meargă. Aceste tipuri de pantofi au devenit foarte populare în Veneția, unde înălțimea lor a devenit atât de ridicolă încât a fost aplicată o lege care limita mărimea tocurilor pe pantofii de damă.

Citește și:

7. Încălțăminte de nuntă

Pantofii de nuntă sunt o emblemă a fiecărei mirese. Câteva tradiții ciudate legate de nunți și încălțăminte includ:

  • În Evul Mediu, tatăl și viitorul mire aveau o ceremonie de încălțăminte. În acest fel, tatăl îi dădea mirelui autoritate asupra fiicei sale. La nuntă, mireasa își punea pantoful pentru a arăta că acum este posesia mirelui.
  • În Ungaria, mirele bea un toast pentru mireasă din pantoful de nuntă.
  • În China, unul dintre pantofii miresei este aruncat de pe acoperiș. Pantoful trebuie să fie roșu și acest lucru aduce cuplului noroc în căsătorie.

8. Marketing strălucit

Henry Nelson McKinney, agent de publicitate pentru agenția N. W. Ayer & Son, a fost cel care a inventat termenul de „sneaker”. Aceasta a fost o idee strălucită de marketing pentru pantofii cu talpă de cauciuc, ce tocmai fuseseră inventați de Keds în 1917. McKinney a spus că tălpile de cauciuc au făcut ca pantofii să fie „stealth”, adică silențioși, așa că i-a numit sneakerși, de la „to sneak”, sau „a te furișa”.

Citește și:

Adidașii au devenit un termen internațional în 1923, când un german a inventat brandul Adidas, numit după Adi Dassler. Acest brand a fost cel mai mare vânzător de pantofi sportivi din lume și a devenit celebru după ce Jessie Owens a câștigat 4 medalii de aur, în timp ce purta pantofii sport, la Jocurile Olimpice din 1936.

9. Ghetele pierdute în spațiu

„Un mic pas pentru om, un salt uriaș pentru omenire” este celebrul citat al lui Neil Armstrong, primul om care a mers pe Lună. Ghetele pe care le-a purtat când a făcut primii pași pe lună plutesc acum undeva în spațiu. Acestea au fost aruncate înainte de a se întoarce pe Pământ de frica contaminării.

10. Cei mai scumpi pantofi din lume

Unii oameni vor plăti oricât pentru a avea perechea de pantofi pe care și-o doresc. Cea mai scumpă pereche s-a vândut cu 660.000 de dolari. Erau pantofii de rubin purtați de Judy Garland în filmul Vrăjitorul din Oz. Pantofii au fost vânduți la o licitație privată, pe 2 iunie 2000.

Citește și:

Photo by Hipster Mum on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.