Setari Cookie-uri

Arta broderiei populare. Cele mai interesante camasi traditionale la modă!

Îmbrăcămintea tradițională a devenit un lux scump, îmbrăcămintea nouă fiind cumpărată doar de oamenii care locuiesc în sate foarte sănătoase.

Când ne gândim la tradiții românești, printre piesele principale care sunt cu adevărate interesante si la modă sunt cămășile tradiționale. Ia, bluza românească, este un articol important de îmbrăcăminte în cadrul costumului popular tradițional purtat de femei și sărbătorit pe 24 iunie în fiecare an în Ziua internațională a bluzei românești. Poreclit cămașa carpatică sau cămașa dacică, originile sale se îndreaptă cu mult înapoi în vechea civilizație dacică. De fapt, bluza românească a fost descrisă pe diferite basoreliefuri datând acum 2000 de ani. În epoca modernă, specialiștii o consideră drept contribuția poporului român la diversitatea îmbrăcămintei europene. Pe lângă croiala tipică și mânecile largi, bluza românească este înfrumusețată cu broderii în culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de țărani, artiști și regalitate. Mai mult, bluza românească a inspirat artiști distinși precum Henri Matisse care a pictat celebrul „La blouse roumaine”.

Citește și:

Bluza românească este o serie de tablouri care înfățișează femei stilizate care poartă haine românești. În mod tradițional, ie a fost în întregime realizat manual. A fost țesută de femei din mediul rural, fabricarea sa necesitând multe ore de muncă și dedicare. Modelele și simbolurile cusute pe țesătura albă au semnificații diferite, în funcție de regiunea geografică. De exemplu, un model recurent este spirala, simbolizând evoluția vieții. În unele regiuni, atât tăierea, cât și calitatea țesăturii erau legate de bogăția sau prestigiul familiei persoanei care o purta. Cu toate acestea, indiferent de situația financiară, alături de vârstă, există o tendință generală de simplificare a modelelor și ornamentelor, hainele țăranilor devenind mai sobre. În zilele noastre, în încercarea de a apela la valori autentice, femeile mai tinere găsesc la modă bluza românească și o integrează creativ în hainele lor casual.

Citește și:

Interesant este faptul că această tendință a fost asimilată de designeri de modă de renume mondial. Acestia au găsit o adevărată sursă de inspirație în îmbrăcămintea românească, printre care Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Tom Ford sau Philippe Guilet. De fapt, colecția de modă 2012 a lui Guilet a fost în întregime inspirată de îmbrăcămintea populară românească. În zilele noastre puteți găsi chiar și magazine online unde vă puteți comanda ie preferată, aici puteți găsi ia cu mâneci lungi sau scurte. Bluze cu gât în ​​V, gât pătrat sau gât rotund și o varietate de ornamente, toate specifice parții de nord a României. Haideți sa vedem acum care sunt principalele tipuri de camasi traditionale. Majoritatea cămășilor tradiționale sunt confecționate din pânză de bumbac alb, in sau mătase. Acestea sunt împodobite cu motive brodate românești, în special la mâneci, piept și gât.

Citește și:

Fiecare regiune a României are un stil unic de ia și se disting foarte mult una fata de cealalta. Cel mai folosit model pentru bluza românească este cel cu broderia realizată pe umeri, numită cămașă cu altiță (cămașă cu altiță). Puteți găsi acest lucru în Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran și zona Covasna. Cămașa cu tăblie (cămașă cu tăblie) o găsești în Hunedoara, zona Pădureni și Arad. Se caracterizează printr-o ornamentație bogată în toate mânecile fără pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un impact vizual deosebit. În Sibiu și în sudul Transilvaniei găsim un nou stil de bluză populară tradițională. Pe umărul ia, există o bandă ornamentală numită umăr sau cuier (cămașa cu umăr). O decorație similară este văzută pe cot, de unde și numele „cot pisti”. În Saliște, există o bluză tradițională unică numită ia cu ciocanele (ia cu ciocane).

Citește și:

Aceasta ie cu ciocane din Saliște este decorată predominant cu culori inchise, negre, iar broderia este înlocuită cu panglici negre cusute pe cămașă. În unele cazuri, inserțiile sunt roșii, galbene sau albastre și, mai rar, fire din aur. Cămașa cu lancez se găsește în sudul și estul Transilvaniei. Se caracterizează prin apariția unei benzi ornamentale sub guler, ca un galon. Este de fapt o cămașă cu volane numită fodore. Cămasă cu platcă (cămașă cu inserție) este bluza tradițională specifică românească Maramureș și Bihor împărțită în două subcategorii: cămașă Oaș (galben cromatic) și cămașă Maramureș (unde predomină verdele). Decorarea pe umăr creează un fel de fagure. În îmbrăcămintea românească, poți găsi și cămașa încarcată (cămașa încărcată) și cămașa cu chiept/ciupag. Primul are decor din bumbac, mătase și chiar mărgele, iar al doilea se distinge prin bogata broderie pe piept realizată din ornamente geometrice.

Citește și:

Îmbrăcămintea tradițională purtată în zilele lucrătoare și festivalurile era asemănătoare, diferența principală fiind că rochia festivă, în special cele purtate pentru nunți, era mai bogat brodată. În trecut, îmbrăcămintea pe care o purta mireasa era în special ornată cu stiluri locale specifice. În zonele mai sărace s-a purtat întotdeauna îmbrăcăminte de bază, cu puțină broderie sau deloc. Diferitele piese de costum au dispărut în diferite momente din secolul al XX-lea. Primul obiect care a dispărut în multe zone a fost sandalele țărănești din piele (opinci). Acestea au putut fi văzute din nou în satele mai sărace în anii imediat după căderea regimului comunist. În majoritatea zonelor rurale, pantalonii tradiționali bărbați au fost înlocuiți cu pantaloni fabricați moderni până la jumătatea secolului, iar în anii post comunism, blugii au devenit universal obișnuiți.

Citește și:

Îmbrăcămintea tradițională a devenit un lux scump, îmbrăcămintea nouă fiind cumpărată doar de oamenii care locuiesc în sate foarte sănătoase.

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.