Setari Cookie-uri

Anca Mazilu a pus pe picioare o afacere cu 1000 de euro în plină pandemie

Descoperă povestea uneia dintre cele mai curajoase antreprenoare din România

În primăvara lui 2020, viețile noastre s-au schimbat într-un mod în care nu și-ar fi imaginat nimeni niciodată. Pe lângă situația sanitară fără precedent cu care ne-am confruntat, mulți dintre noi au fost puși în fața unor alegeri profesionale greu de imaginat. Cu toate acestea, pandemia a adus și povești frumoase, cu reușite în ciuda șanselor care păreau potrivnice. O astfel de poveste este cea a Ancăi Mazilu, antreprenoarea care a pus pe picioare o afacere cu 1000 de euro în plină pandemie.

1. Cine este Anca Mazilu, omul din spatele brandului?

Anca este o mamă corporatistă, pasionată de croitorie de pe vremea când făcea haine păpușilor, apoi peste ani colegelor de la birou, iar de 10 luni face haine femeilor din întreaga Românie și nu numai.

Citește și:

2. Ai început un business în plină pandemie, atunci când viitorul în
business era cel puțin incert. Ce te-a determinat să faci acest pas?

Așa este, momentul era incert, dar pentru mine era singura șansă să acționez pentru că eram în concediu de maternitate. Deja testasem prototiputile și am știut că mai pregătită ca atunci cu greu aveam să mă simt vreodată.

Imi doream de mult timp să fac acest pas, dar nu am avut curajul necesar. După ședințele de coaching în care am pus planul de lansare pe hârtie și am vizualizat de nenumărate ori business-ul am știut că este un singur drum, acela de a-l pune în practică.

3. Atunci când oamenii se gândesc să devină antreprenori, primul
impediment este suma necesară pentru investiția inițială. Cu toate
acestea, tu ai început un business cu 1000 de euro. Cum ai fructificat
un astfel de buget?

Citește și:

Bugetul a fost un mare blocaj și pentru mine mult timp, doar că am învățat că atunci când îți este frică de ceva este necesar să îți faci un plan de acțiune pentru a contracara fiecare potențial pericol, minimizand consecințele negative. Am învățat ca:

  • O direcție clară a scopului iti dă mult curaj

  • Organizarea buna scade considerabil frica pentru ca te ajută să te simți în control

Așadar, am început cu 1000 euro, banii din contul de economii al băiatului meu, Tudor, pe care i-am alocat astfel:

4. Cum crezi că te-a ajutat bugetul limitat și ce ai fi făcut diferit
dacă ai fi avut la dispoziție o sumă mai mare?

Bugetul limitat m-a ajutat să fiu creativă și să caut soluții pentru o promovare organică, să caut colaboratori în loc să am proprii angajați. Am înțeles că pandemia a creat mediul oportun pentru creștere organică având în vedere că totul s-a mutat în online și toată lumea s-a adaptat să facă shopping într-un mediu virtual.

Dacă aș fi avut un buget mai mare aș fi construit puțin diferit structura business-ului, însă realist un buget mare vine și cu riscuri asumate mai mari. Revenind, dacă aș fi avut un buget mai mare:

5. Dacă ar fi să rezumi experiența ta de până acum în antreprenoriat în
3 cuvinte, care ar fi acestea?

Pasiune, curaj, organizare.

6. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit din punct de vedere
profesional?

Investește in SEO. Am 2 luni de când am început timid să optimizez site-ul din punct de vedere SEO și fac asta cu ajutorul unei prietene, abia de 1 lună am înțeles care este importanța pe termen lung și cât de mult stabilizează acest lucru business-ul.

7. Ce exemple de do&don't do ai pentru oamenii care vor să pornească pe
drumul antreprenoriatului?

Citește și:

Do

  • ascultați-vă instinctul și lucrați pe cât posibil cu specialiști din diverse domenii, fie că sunt coach, consultanți, terapeuți, etc.

  • aderați la grupuri de antreprenori pentru că veți găsi multe idei mișto care să vă inspire.

  • faceți un plan realist ca să știți cam în cât timp ați putea deveni profitabili. Spun asta pentru că este ușor să cazi în capcana nerăbdării pentru un profit imediat, insa un business sustenabil pe termen lung presupune timp, perseverență, pași mici dar siguri.

Don't

  • nu-ți pierde speranța atunci când nu îți iese ceva. Ai răbdare cu tine si caută să vezi ce oportunitate se întrezărește chiar si atunci cand pare ca nu e niciuna la orizont.

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.