Setari Cookie-uri

De sarbatori, cititi informatiile nutritionale si mancati echilibrat

La un an si jumatate de la introducerea la nivel national al sistemului de etichetare nutritionala bazat pe Cantitatea Zilnica Estimata (CZE) cele mai importante companii din industria alimentara din Romania, sub umbrela Romalimenta Coca-Cola, Kraft Foods Romania, Mars Romania, Nestle Romania, Star Foods o companie a PepsiCo si Unilever South Central Europe continua campania de educare a consumatorilor cu scopul de a-i ajuta sa inteleaga informatiile oferite de etichetarea bazata pe CZE. Cantitatea Zilnica Estimata reprezinta cantitatea aproximativa de kilocalorii si macronutrienti pentru un adult cu greutate medie calculate pe baza unei alimentatii de 2000 kcal. Necesitatile individuale pot varia in functie de varsta, gen, efort fizic, etc.

La un an si jumatate de la introducerea la nivel national al sistemului de etichetare nutritionala bazat pe Cantitatea Zilnica Estimata (CZE) cele mai importante companii din industria alimentara din Romania, sub umbrela Romalimenta – Coca-Cola, Kraft Foods Romania, Mars Romania, Nestle Romania, Star Foods o companie a PepsiCo si Unilever South Central Europe – continua campania de educare a consumatorilor cu scopul de a-i ajuta sa inteleaga informatiile oferite de etichetarea bazata pe CZE. Cantitatea Zilnica Estimata reprezinta cantitatea aproximativa de kilocalorii si macronutrienti pentru un adult cu greutate medie calculate pe baza unei alimentatii de 2000 kcal. Necesitatile individuale pot varia in functie de varsta, gen, efort fizic, etc.

In perioada sarbatorilor cand volumul cumparaturilor creste, eticheta nutritionala bazata pe CZE le ofera consumatorilor informatii nutritionale detaliate despre alimente, ajutandu-i astfel sa-si alcatuiasca o alimentatie echilibrata si corect dimensionata pe care o pot adapta nevoilor individuale si stilului lor de viata. Informatiile prezentate pe ambalaj sunt concepute intr-o maniera prietenoasa si usor de inteles pentru o mai buna intelegere si transparenta. Eticheta CZE ne arata ce procent din Cantitatea Zilnica Estimata de kilocalorii si macronutrienti ne aduce o portie de aliment sau bautura racoritoare. Aceasta eticheta contine si informatii cu privire la marimea portiei.

“Consumatorii trebuie sa inteleaga ca sanatatea lor si nivelul de energie pe care il au sunt strict legate de ceea ce mananca. In zilele noastre, cand avem din ce in ce mai putin timp sa ne preocupam de sanatatea noastra, este important ca macar ceea ce mancam sa ne ofere toti nutrientii de care avem nevoie pentru a fi in forma. Etichetarea de tip CZE ajuta consumatorii sa manance echilibrat din fiecare aliment conform nevoilor individuale. De sarbatori, trebuie sa fim cumpatati si sa mancam responsabil fara a face excese care ne pot afecta starea organismului pe termen lung.”, declara Lect. Univ. Dr. Corina Zugravu, nutritionist si membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.

Produsele care contin eticheta CZE au pe fata principala a ambalajului continutul de energie per portie, alaturi de procentul pe care il reprezinta din Cantitatea Zilnica Estimata. Pe verso, consumatorii pot citi informatii detaliate, cu privire la continutul din categoriile importante de macronutrienti, per 100 g si per portie: energie/kilocalorii, proteine, glucide/carbohidrati, zaharuri, lipide/grasimi saturate, fibre, sodiu sau sare alaturi de procentul pe care fiecare dintre acestea il reprezinta din CZE pentru un adult.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.