Kudika
2 Ianuarie 2012

In cazul pielii uscate filmul lipidic protector este insuficient si se pierde o parte din apa care ar trebui sa se gaseasca in piele. Stratul cornos devine mai putin elastic, se fisureaza si straturile profunde ale pielii sunt expuse la agenti iritanti si germeni din mediu.

Rodica NegreanuRodica NEGREANU, medic specialist dermatolog Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA

Costume de baie intregi pentru o vara 2017 plina de aventura

PIELEA USCATA - O PROBLEMA FRECVENTA

Pielea uscata (xeroza cutanata) este o problema frecventa, mai ales in timpul iernii. Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, constituie o bariera selectiva intre organism si mediu. Este formata din epiderm (la suprafata) si derm (care sustine si hraneste epidermul). In stratul bazal al epidermului se produc celule care apoi se matureaza si ajung sa fie eliminate la nivelul stratului cornos. Structura stratului cornos poate fi comparata cu un zid in care celulele moarte reprezinta caramizile iar intre acestea se gasesc lipide care le tin unite. Aceasta bariera lipidica naturala pastreaza apa in interiorul organismului si nu lasa germenii sau substantele iritante sa patrunda.

Continutul de apa al stratului cornos il face elastic, moale si neted. In cazul pielii uscate filmul lipidic protector este insuficient si se pierde o parte din apa care ar trebui sa se gaseasca in piele. Stratul cornos devine mai putin elastic, se fisureaza si straturile profunde ale pielii sunt expuse la agenti iritanti si germeni din mediu.

PIELEA USCATA PRODUCE SENZATIA DE MANCARIME SAU CHIAR DURERE IN CAZUL APARITIEI FISURILOR

Uneori pielea se inflameaza si apar zone de eczema. De aceea, exista cateva masuri simple care va vor ajuta sa evitati aceste probleme.
1. Desi tentatia unei bai lungi, fierbinti, cu multa spuma este mare in sezonul rece, apa pentru baie sau dus e de preferat sa fie doar calda si nu fierbinte, pentru a nu degresa excesiv pielea. Un dus pe zi, timp de 5-10 minute este suficient.
2. Folositi sapunuri blande, cum sunt cele pentru copii sau pentru piele sensibila.
3. Dupa baie, uscati putin pielea doar prin tamponare cu un prosop si apoi aplicati pe pielea usor umeda o crema emolienta.

AERUL USCAT DIN INTERIOR FAVORIZEAZA DESHIDRATAREA PIELII

Aerul din camerele incalzite poate sa devina prea uscat si sa favorizeze deshidratarea pielii si a mucoaselor. In acest caz sunt utile umidificatoarele de aer. Emolientele sigileaza apa pe piele, prevenind astfel uscarea si fisurarea ei. Cu cat sunt mai grase acestea formeaza o bariera mai puternica impotriva pierderii apei. Cremele hidratante eficiente au in compozitia lor uree, acid lactic, glicerina, dimethicona (silicon), vaselina, ceramide.

Geci de piele pentru sezonul toamna/iarna 2016, la preturi mici!

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: