Setari Cookie-uri

Uleiul de argan, intre cosmetic si medicinal

Uleiul de argan este uleiul produs din semintele arborelui de argan, arbore protejat de UNESCO, ca facand parte din programul „Omul si biofera”. Uleiul de argan este printre cele mai scumpe uleiuri din lume si este pretuit datorita numeroaselor sale proprietati cosmetice, dar si medicinale.

Uleiul de argan, un produs de lux

Uleiul de argan este uleiul produs din semintele arborelui de argan, arbore protejat de U NESCO, ca facand parte din programul „Omul si biofera”, din cauza numarului aflat in continua scadere al acestora. Arborele de argan se gaseste cu precadere in sud-vestul Marocului si Alger si este important si datorita radacinilor sale puternice care impiedica avansarea desertului in partea de nord a Saharei. Toate acestea fac din argan un arbore foarte pretuit, care este comercializat ca un produs de de lux in Maroc, facand ca obtinerea acestui lemn impreuna cu derivatele sale sa se faca la preturi foarte inalte. Uleiul de argan este printre cele mai scumpe uleiuri din lume, ajungand pana la pretul exorbitant de 300$/ litrul, iar producerea sa poate sa dureze si pana la 20 de ore, in special daca aceasta se face cu metode traditionale. Familiile din zonele respective il folosesc insa si la gatit, adaugandu-l salatelor si couscous-ului local.

Citește și:

Uleiul de argan sprijina comunitatea

Arborii de argan au fost descoperiti de lumea exterioara in 1510, prin intermediul exploratorului maur Johannes Leo Africanus. Deoarece acesti arbori cresc doar in zonele mai sus mentionate, uleiul de argan este considerat o importanta bogatie locala. Ca si in cazul, untului de shea, uleiul de argan este prelevat tot prin metode naturale de catre locuitorii care se bucura astfel de o plata in acord cu tratatul Fair Trade. Femeile din tribul Berber sunt cele care lucreaza in cooperativa ce se ocupa de extragerea acestui ulei din semintele arborelui. Cea mai importanta uniune specializata in obtinerea uleiului cuprinde douazeci de astfel de cooperative.

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.