Setari Cookie-uri

Advertorial (P)Tinerete fara batranete - tratamentul ridurilor cu fillere

Pe masura ce imbatranim, fata noastra incepe sa resimta efectele gravitatiei, expunerii la soare si ale anilor in care ati efectuat miscari faciale ca zambete, mestecat sau strambaturi. Tesuturile subcutanate care asigura aspectul rotund si tineresc al pielii incep sa cedeze adesea lasand riduri in urma rasului, in urma zambetului, riduri in forma de evantai la coada ochilor sau riduri faciale in zonele unde miscarile acestor muschi apar.

Ce sunt fillerele ?

Fillerele sunt substante de umplere folosite pentru a corecta ridurile si contururile fetei. In functie de substanta din care sunt compuse, exista mai multe tipuri de fillere. Cele mai sigure si cele mai frecvent utilizate sunt cele care contin acid hialuronic.

Ce este acidul hialuronic ?

Acidul hialuronic este o substanta naturala, care se gaseste in pielea tuturor mamiferelor si care are rolul de a mentine hidratarea si volumul pielii. In stare naturala, acidul hialuronic se prezinta sub forma lichida. Printr-o tehnologie care determina formarea unor legaturi incrucisate (cross-linkage) intre molecule, acidul hialuronic este transformat intr-un gel. Acest gel, injectat in piele, produce rezultate mult mai durabile decat acidul hialuronic simplu.

Ce este Juvederm ?

Juvederm este marca inregistrata a companiei Allergan pentru acidul hialuronic gel.

Cum se administreaza ?

Fillerele cu acid hialuronic se administreaza prin injectare cu un ac foarte fin in zonele pe care dorim sa le tratam.

Administrarea fillerelor este dureroasa ?

Injectarea fillerelor poate produce un grad de disconfort. Pentru a face injectarea mai putin neplacuta, Juvederm contine pe langa acidul hialuronic si un anestezic local (lidocaina).

Ce fel de riduri sunt tratabile cu fillere ?

Fillerele sunt folosite pentru a corecta ridurile statice, adica acele riduri care sunt vizibile si atunci cand muschii faciali sunt complet relaxati.

Prin ce difera fillerele de toxina botulinica ?
Toxina botulinica (Botox, Vistabel) este folosita pentru a corecta ridurile dinamice – acele riduri care se produc sau se accentueaza doar atunci cand se contracta muschii faciali. De exemplu, persoanele care au muschi faciali foarte activi, pot avea un facies mai incruntat, mai neprietenos. In timp, din cauza activitatii exagerate a acestor muschi, apar riduri care dau fetei un aspect de imbatranire precoce. Prin blocarea activitatii exagerate a musculaturii faciale, fata capata un aspect mai relaxat, mai luminos, iar ridurile dinamice se sterg.

Se pot combina tratamentele cu fillere cu cele cu toxina botulinica ?

Da. Intrucat fillerele se adreseaza ridurilor statice (vizibile chiar si atunci cand muschii faciali sunt complet relaxati), iar toxina botulinica ridurilor dinamice (vizibile atunci cand muschii faciali sunt activi), cele doua tratamente se completeaza reciproc.

Este obligatorie combinarea unui filler cu toxina botulinica ?

Nu. In functie de aspectul fetei si de ceea ce pacientul doreste a fi corectat, tratamentul poate cuprinde doar administrare de fillere, doar administrare de toxina botulinica sau combinatii ale acestora.
Este bine de stiut insa ca durata efectului unui filler este semnificativ prelungita daca in aria in care a fost injectat se foloseste si toxina botulinica. Explicatia pentru acest fenomen este simpla. Acidul hialuronic injectat este expus unui proces normal de metabolizare, ca si cel natural. Acest proces este mai intens atunci cand zona injectata este mai mobila pentru ca are muschi faciali puternici si mai activi.

Care sunt cele mai frecvente efecte adverse?

Echimoze: Este posibil sa dezvoltati echimoze (vanatai) la locul de injectare.
Durere de scurta durata si/sau edem: Puteti avea dureri si tumefactii in aria care a fost injectata. De obicei, acestea dispar dupa cateva zile.
Prurit: Puteti avea mancarimi (prurit) la locurile de injectie.

Cat dureaza efectul unui filler?

Durata efectului unui filler depinde de ritmul in care fillerul respectiv este metabolizat (descompus) de organism. Acest ritm de metabolizare este influentat de factori individuali, dar si de mobilitatea zonei injectate. De exemplu, efectul unui filler injectat in zona gurii (zona foarte mobila) va fi mai scurt decat efectul aceluiasi filler injectat in regiunea intersprancenoasa (zona mai putin mobila). Durata efectului poate fi prelungita prin administrarea in aceeasi zona de toxina botulinica.

Care este varsta minima de la care se pot injecta fillere?

Nu exista o varsta minima. Anumite « imperfectiuni » ale fetei, considerate deranjante de catre pacient pot fi corectate oricand se doreste. In plus, fillerele sunt folosite nu numai pentru a corecta “imperfectiuni”, ci si pentru a infrumuseta un chip (ex: conturarea buzelor, corectarea volumului obrajilor, estomparea ridurilor dintre nas si obraji).

Exista contraindicatii absolute la injectarea fillerelor?

Sarcina, lactatia.

Ce se intampla daca cineva decide sa intrerupa tratamentul cu fillere?

Administrarea fillerelor nu produce nici un fel de dependenta, iar la intreruperea tratamentului nu se produce nici un fel de prejudiciu. Zonele care au fost corectate prin administrarea fillerelor vor reveni la aspectul pe care l-au avut anterior acestui tratament. Singura « dependenta » este dependenta psihologica de aspectul mai frumos, mai conturat pe care fata l-a avut pe perioada in care fillerul a fost prezent.

Fillerele sunt indicate exclusiv femeilor?

Chiar daca femeile sunt cele care solicita cel mai adesea tratamente cu fillere, este evident ca nu exista nici o restrictie in administrarea fillerelor la barbati.

De ce este necesara o evaluare inaintea administrarii unui filler?

Este bine ca administrarea fillerului sa se faca dupa o evaluare a contururilor si ridurilor fetei si a dorintelor pacientei/pacientului. Pe de o parte, nu toate zonele raspund la fel de spectaculos la administrarea fillerelor, iar pe de alta parte asteptarile unora dintre pacienti pot fi nerealiste. O discutie deschisa despre avantajele si limitele administrarii fillerelor va va ajuta sa luati o decizie in deplina cunostinta de cauza.

De ce este necesara o consultatie inaintea administrarii filler-ului?

Pentru evaluarea cazului si discutarea celor mai bune modalitati de abordare a problemei pacientului. (Ex: sunt situatii in care pacienti isi doresc fillere, dar ar fi mai potrivita toxina botulinica sau problema pe care pacientul isi doreste sa o rezolve nu este abordabila prin injectarea de fillere).

Cate vizite sunt necesare pentru administrarea unui filler?

In general, sunt necesare doua vizite. Pentru ca injectarea fillerului este insotita de un grad de edem (umflare) a zonei tratate, uneori este mai dificil de apreciat cu maxima precizie cantitatea corecta la locul unde fillerul trebuie plasat. La cca 2 saptamani de la injectarea fillerului, se recomanda o vizita de control, ocazie cu care, la nevoie, se pot face mici corectii ale administrarii initiale.


Kudika
6 Noiembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.