Setari Cookie-uri

Secretele Indiei: Henna pentru par si suflet

Metode traditionale de infrumusetare

Ritualurile cu henna fac parte din culturile africane si asiatice din vremuri antice. Unele izvoare arata ca obiceiul tratamentelor de infrumusetare era prezent si in Imperiul Roman.

Pasta care se obtine din planta cu acelasi nume este folosita pentru impodobirea mainilor, a unghiilor si a picioarelor cu desene complicate insa este de asemenea intrebuintata pentru a vopsi tesaturile naturale din lana, bumbac sau uneori piele.

In Europa, obiceiul a patruns la inceputurile secolului al XIX, in special in Franta. Insa henna nu era apanajul femeilor obisnuite. Vopseaua naturala era folosita de artiste si uneori de prostituate pentru a-si schimba culoarea parului sau pentru a corespunde, in cazul celor de pe urma, fanteziilor barbatilor care plateau bine.

In mod traditional, picturile cu henna se folosesc doar la ocazii festive mari, la nunti sau la alte sarbatori traditionale in lumea hindusa si musulmana.

Citește și:

tatuaj cu henna

foto shutterstock maini cu henna

Mainile si picioarele mireselor trebuie impodobite cu motive vegetale inainte de nunta. Acest ritual trebuie indeplinit de catre femeile mai in varsta din familia fetei, sau in anumite zone, de femeile din familia mirelui. Insa este estential ca persoana care atinge viitoare sotie cu pensula inmuiata in henna sa aiba o casnicie fericita pentru a le purta noroc tinerilor.

Ritualul sincretic incepe cu cateva zile inainte de nunta si se sfarseste la cateva zile dupa ceremonie. In esenta, acesta simbolizeaza transformarea fetitei in femeie si noile responsabilitati pe care aceasta trebuie sa si le asume in viata pe care o va incepe alaturi de sotul sau.

Cum se foloseste henna pentru par

Dincolo de simbolismul profund, henna este o minunata modalitate naturala de colorare a parului, fara sa il distruga. Pentru a obtine insa efectul scontat, trebuie sa fii foarte atenta la produsele achizitionate.
In primul rand, nu te lasa pacalita de produsele pe baza de henna, amestecate cu henna, inspirate de henna! Pulberea trebuie achizitionata in stare naturala. In caz contrar, risti sa iti deteriorezi parul. Daca produsul nu este natural, iti poti imbacsi parul, va deveni uscat, casant si se va rupe.

Citește și:

Spre deosebire de vopseaua obisnuita, parul tau trebuie sa fie foarte curat atunci cand aplici henna. Prin urmare, spala-te pe cap si usuca-te.

Pune pudra intr-un recipient, de preferinta din ceramica si pune apa pana cand obtii o pasta de consistenta smantanei. Uneori, in functie de indicatiile specifice, poate fi necesar sa adaugi un lichid usor acid, cum ar fi zeama de lamaie sau otet.

Pasta se aplica deci pe parul curat si se infasoara capul foarte bine cu o folie transparenta si tine-l asa cateva ore, preferabil intre 3 si 6. Tine cont ca substanta pateaza foarte tare hainele, covorul sau prosoapele.

Pentru a evita petele neplacute de pe piele, da-te pe frunte si pe langa urechi cu un strat consistent de crema sau de ulei care se va indeparta apoi foarte usor cu o discheta demachianta.

Rezultatele obtinute nu vor fi atat de evidente ca in cazul vopsirii obisnuite iar efectele se vad cel mai bine dupa cateva zile de la utilizare.

Citește și:

In anumite magazine se comercializeaza o pudra de henna care nu afecteaza in niciun fel nuanta insa este considerata o excelenta masca pentru podoaba capilara si ajuta la stoparea caderii parului precum si la intarirea firului impotriva ruperii.

Aceasta este benefica in mod special pentru persoanele cu par gras pentru ca tine sub control productia de sebum si pastreaza parul curat pentru o perioada mai lunga de timp.

De unde poti achizitiona henna coloranta sau masca pentru par

KHADI Henna neutra (Senna Cassia), pret 35 lei, mall-bio.ro

KHADI Vopsea de par naturala Rosu, pret 35 lei, bio-cosmetics.ro

Styx vopsea henna pulbere negru, pret 19, 1 lei, plafar.net

MAYAM - Colorant Henna saten, pret 19 lei, mall-bio.ro

foto prima pagina shutterstock femeie cu maini pictate cu henna

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.