Setari Cookie-uri

Cele mai intalnite 5 utilizari cosmetice ale argilei albastre

Argila albastra reprezinta unul dintre ingredientele naturale extrem de benefice pentru organism, avand efecte extraordinare, atat in tratamentul cosmetic, cat si in cel al diferitelor boli sau afectiuni.

Argila albastra este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, insa cercetarile recente au aratat ca este benefica organismului uman, multumita continutului de minerale si oligoelemente (magneziu, calciu, potasiu, fier, siliciu, sulf, titan, sodiu, clor, aluminiu, mangan, cupru, iod, seleniu, argint, zinc, crom, molibden, fosfor, germaniu, brom, vanadiu, rubidiu, bor), silicati si oxizi. Acestia ii confera proprietatile antiseptice si antiinflamatorii, de neutralizare a substantelor toxice si de detoxifiere a organismului de metalele grele sau diferiti compusi nedisociabili. Ingerata, argila albastra detoxifiaza eficient intregul organism, stimuleaza imunitatea si scade nivelul de aciditate sistemica.

Argila albastra are, in plus, remarcabile proprietati cosmetice, fiind utilizata pe scara larga in diverse proceduri de intretinere a frumusetii si sanatatii organismului. Iata cele mai intalnite utilizari cosmetice ale argilei albastre.

Citește și:

beneficii argila albastra Foto: images 72, Shutterstock

5 utilizari si beneficii argila albastra

1. Comprese cu argila albastra

Pentru a obtine o compresa cu argila albastra, este suficient sa se realizeze un amestec de argila albastra cu apa de izvor sau minerala necarbonatata. Acest amestec, care trebuie sa aiba o consistenta relativ ferma si usor de intins, se intinde pe o compresa textila, intr-un strat de aproximativ 1 cm si se aplica pe zona afectata (articulatii dureroase, muschi sau zone corespunzatoare organelor interne care prezinta probleme). Se acopera cu o bucata de panza incalzita si se lasa 40 de minute - o ora, pana cand argila se usuca. Specialistii au demonstrat eficienta compreselor cu argila albastra in tratarea artritei, eczemei, ulcerelor, diferitelor dureri sau inflamatii ale organelor si sistemelor. Se recomanda o pauza de o zi, dupa doua aplicari zilnice succesive.

Citește și:

2. Cataplasme cu argila albastra

Cataplasma are un efect mult mai intens decat compresa cu argila albastra, intrucat necesita mult mai multa argila de aplicat (suficienta cat sa se obtina un strat de 3 cm). In acest mod, proprietatile argilei sunt intensificate - are un efect detoxifiant mult mai puternic pentru ca si incarcarea electromagnetica este mai puternica. Cataplasmele cu argila albastra trateaza in mod eficient durerile de spate, artritele, entorsele sau zonele tensionate si intens solicitate. In mod normal, se aplica cataplasmele cu argila albastra, se acopera cu o folie de hartie rezistenta la apa, peste care se aplica un material textil incalzit. Daca zona este extrem de inflamata si/sau dureroasa, sunt preferate cataplasmele reci, pentru a reduce inflamatia si a scadea temperatura locala. Dupa utilizare, cataplasmele se arunca, nu se reutilizeaza!

Citește și:

3. Baie detoxifianta si relaxanta cu argila albastra

Pentru o baie detoxifianta si relaxanta cu argila albastra, cada de baie trebuie sa fie plina cu apa calda (37-38°C) aproximativ pana la 1/3 din volum, inainte de a se adauga intre 100-500 g de argila albastra. Dupa 5-10 minute, timp care a permis hidratarea corespunzatoare a argilei, se adauga restul de apa calda, cat sa permita o imersie ulterioara completa a corpului. Specialistii recomanda adaugarea a 250g sare de magneziu sau de sodiu, pentru efectele suplimentare curative si de detoxifiere, sau a decocturilor de plante medicinale si a uleiurilor esentiale, pentru un plus de relaxare. Atentie! Apa se agita bine inainte de imersia propriu zisa si nu se depasesc, pentru inceput, 10-15 minute de timp petrecut in baie (se creste gradual perioada baii, pana la un maximum de 30 de minute). Se recomanda o baie cu argila albastra pe saptamana.

Citește și:

4. Masca de fata cu argila albastra

Mastile faciale cu argila albastra au numeroase beneficii pentru sanatatea si aspectul tenului: curata eficient si elimina toate impuritatile si excesul de sebum, imbunatatesc tonusul si elasticitatea acestuia, lasandu-l mult mai rejuvenat, radiant si cu un aspect mult mai sanatos. Intr-un bol de sticla, plastic sau lemn, se amesteca 3-4 linguri de argila albastra cu o cantitate de apa suficienta cat sa rezulte o mixtura usor de intins. Aceasta se aplica la nivelul fetei, cu ajutorul unor miscari usoare de masaj. Se lasa amestecul la nivel facial pana cand se usuca (aproximativ 20 minute), dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Nu este permisa folosirea instrumentelor si a recipientelor de metal in prepararea mastilor, compreselor sau cataplasmelor cu argila!

Citeste si Masca cu argila, o minune pentru ten

Citește și:

5. Masca de par cu argila albastra

Argila albastra reprezinta cel mai bun remediu natural care intareste foliculul pilos, previne ruperea acestuia si combate caderea excesiva. Multumita continutului bogat de silicon, aluminiu, fier, calciu si magneziu, argila albastra se foloseste extrem de des in masti de par care, pe langa o curatare eficienta, accelereaza cresterea parului si ajuta, in plus, la combaterea matretii. Masca de par se prepara utilizand suficienta argila albastra cat sa acopere intreg scalpul; in loc de apa, se pot folosi decocturi de plante medicinale, cum ar fi decoctul de urzica sau de scoarta de stejar, galbenus de ou, suc de lamaie si vitaminele A si E; in acest mod, masca de par va fi mult bogata in nutrienti si mult mai eficienta. Se aplica cu miscari blande de masaj la nivelul scalpului si pe intreaga lungime a parului si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute. Se clateste minutios si, la final, se aplica balsam de par. Aceasta masca de par cu argila albastra se poate aplica o data pe saptamana sau o data la doua saptamani, in functie de problemele si provocarile puse de podoaba capilara.

Citește și:

Citeste si: 7 tipuri de ARGILA: afla care ti se potriveste

Foto prima pagina: kazmulka, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.