Setari Cookie-uri

Pericol: Vopseaua de par!

Piata produselor de infrumusetare e inundata de o multitudine de creme, lotiuni, solutii si pudre minune al caror unic scop este sa raspunda tuturor nevoilor unei femei moderne, si sa creeze nevoi acolo unde nu existau pana acum.

Piata produselor de infrumusetare e inundata de o multitudine de creme, lotiuni, solutii si pudre minune al caror unic scop este sa raspunda tuturor nevoilor unei femei moderne, si sa creeze nevoi acolo unde nu existau pana acum.

Atunci cand cumparam un produs ne uitam in primul rand la ceea ce poate face pentru noi. Suntem atrase de etichetele care scriu mare, la vedere, ca un produs sau altul iti face pielea stralucitoare si fina, iti promite un par de o culoare irezistibila sau buze apetisante. Incurajate de perspectiva, uitam sa ne aruncam ochii si pe verso, acolo unde intr-un colt sunt trecute cu litere micute ingredientele continute de produs. Si chiar daca ne uitam, de cele mai multe ori nu reusim sa descifram mare lucru din lista de substante ce ne amintesc de orele de chimie.

Majoritatea cosmeticelor, de la cele de ingrijire pana la cele de infrumusetare, au in componenta substante ce se pot dovedi periculoase pentru cei care le folosesc. Unele ingrediente au caracter toxic sau alergen, in timp ce altele au chiar potential cancerigen. V-am pregatit astazi o mica lista cu substantele nocive ce se gasesc in vopsele de par. Cititi-le cu atentie iar data viitoare cand va aflati in fata raftului incercand sa decideti cum va arata parul vostru in urmatoarele luni nu uitati sa va uitati cu atentie la compozitia acestora pentru a va asigura ca va veti pastra sanatatea intacta.

1. Gudronul de carbune

Acesta este un compus biochimic ce se gaseste mai ales in componenta vopselelor care dau culoare inchisa parului. Acesta patrunde in interiorul firului de par pentru a depozita culoarea dorita. Descoperit din greseala pe la 1850, gudronul s-a dovedit a fi o substanta foarte apreciata pentru vopsirea textilelor. Aprecierea de care s-a bucurat acesta s-a datorat in primul rand capacitatii de a crea o culoare mai puternica si mai rezistenta decat cea rezultata in urma folosirii vopselelor vegetale.

Testele facute pe animale au confirmat ca aceasta substanta provoaca cancer necuvantatoarelor iar un studiu asupra efectelor gudronului din 2001 realizat de Scoala de Medicina a Universitatii din Carolina de Sud (USC School of Medicine) a concluzionat ca “femeile care folosesc vopsea permanenta (pe baza de gudron) pentru a-si vopsi parul macar o data pe luna pentru o perioada mai mare de un an au sanse de doua ori mai mari sa dezvolte un cancer de vezica urinara.” Acest risc creste la personalul saloanelor de infrumusetare care lucreaza aproape zilnic cu astfel de vopsele de par.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.