Setari Cookie-uri

Pericol: Vopseaua de par!

Piata produselor de infrumusetare e inundata de o multitudine de creme, lotiuni, solutii si pudre minune al caror unic scop este sa raspunda tuturor nevoilor unei femei moderne, si sa creeze nevoi acolo unde nu existau pana acum.

2. Hidantoina DMDM

Catalogata de catre organizatia nonprofit Environmental Working Group (in baza de date referitoare la siguranta produselor cosmetice “Skin Deep”) drept periculoasa, aceasta substanta este un tip de conservant ce se gaseste nu numai in vopsele de par dar si in multe alte cosmetice (sampoane, creme etc.)

Comisia pentru recenzia ingredientelor din cosmetice (Cosmetic Ingredient Review Expert Panel), infiintata in anii ’70 cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Administratia Alimentelor si Medicamentelor din S.U.A. (FDA), a evaluat aceasta substanta si a hotarat ca nu are efecte negative cand vine vorba de utilizarea ei in cosmetice. Totusi in Japonia a fost interzisa utilizarea acestui ingredient in produsele existente pe piata pe motiv ca are legatura cu aparitia unor probleme ale sistemului imunitar (conform studiilor realizate de ei).

3. Formaldehida

Aceasta se gaseste de asemenea in componenta majoritatii vopselelor permanente fiind catalogata drept substanta cu potential iritant si carcinogen. Ea este cunoscuta publicului drept substanta utilizata pentru imbalsamarea cadavrelor.

Conform unui studiu comun realizat de Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard (Harvard School of Public Health) si de Scoala Medicala din cadrul Universitatii din Atena (University of Athens Medical School) femeile care folosesc vopsele de par pe baza de astfel de substante toxice de 5 sau mai multe ori pe an se supun unui risc de 2 ori mai mare de cancer ovarian. De asemenea, aceasta substanta poate crea probleme de reproducere avand efecte negative si asupra dezvoltarii fatului.

Compusii pe baza de formaldehida se folosesc frecvent intr-o gama larga de produse cosmetice (lacuri de unghii, produse de par, etc.) cu rol de conservanti si dezinfectati. Este bine de stiut ca aceasta substanta nu poate fi intotdeauna identificata cu usurinta pe o eticheta deoarece, chiar daca nu ii apare numele, ea se poate gasi in componenta altor substante precum hidantoina DMDM pe care v-am prezentat-o mai sus sau in surfactanti. Ea mai poate aparea si sub numele de formalina.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.