Setari Cookie-uri

Istoria frumusetii

Cautarea frumusetii precede Homo sapiens, afirma Pascal Picq, editorul stiintific al primului volum, Preistorie.

In filosofiile, religiile, miturile lumii antice, ritualurile legate de frumusete presupuneau utilizarea unei game foarte variate de pudre, creme, parfumuri, coafuri elaborate si, mai ales, un lux incredibil. Din Egipt pana in Grecia, Roma, China, India si Mezo-America, societatile umane si-au exprimat o fascinatie constanta fata de frumusete, avand o influenta de durata asupra lumii moderne.

Perioada clasica. Confruntari.

Valorile estetice, forma corpului si preferintele variaza de la o tara la alta. Regasim estetica pretioasa a Spaniei, cu picturi in care corpurile sunt aranjate geometric, ierarhiile sunt bine determinate, intr-un spatiu solemn, extins, dar si infexiunile curbe ale artei flamande, caracterizate prin spontaneitate, scene din viata de zi cu zi, ce au loc intr-un spatiu privat, intr-o atmosfera familiala. Cele doua idealuri de frumusete opuse sunt diferite de ce se intampla, spre exemplu, in Italia, unde descoperim in picturile secolului al XV-lea, o ascensiune a lui Venus fata de Fecioara, prezenta corpului feminin fiind din ce in ce mai accentuata. De cealalta parte a lumii, estetica frumosului avea a baza florile, exprimand natura efemera a vietii si subliniind importanta parfumurilor, iar expresiile fetei sunt atat de bine controlate, incat aceasta seamana cu o masca.

Citește și:


Copyright imagine: © La Collection / Artwork

In perioada medievala si perioada moderna timpurie constatam o tendinta mondiala de trecere rapida de la o moda la alta, reflectand creativitatea umana nelimitata. Stiinta a inceput sa aiba un rol important in cautarea frumusetii, desi, uneori, era incriminata de religie. Este perioada in care moda incepe sa treaca de la cultura la alta, pe masura ce se dezvolta legaturile intre state, iar frumusetea feminina devine tiparul de frumusete.

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.