Setari Cookie-uri

Istoria frumusetii

Cautarea frumusetii precede Homo sapiens, afirma Pascal Picq, editorul stiintific al primului volum, Preistorie.

Modernitate. Globalizare.

In 1855, la Paris, cu ocazia Expozitiei Universale, Regina Victoria a atras toate privirile. Nuanta mov a rochiei pe care o purta i-a fascinat pe participanti: nimeni nu mai purtase asa ceva pana atunci. Si pe buna dreptate: materialul era vopsit cu un colorant sintetic care tocmai fusese inventat: moveina. Au urmat alizarina si alti coloranti, transformand rapid ritualurile frumusetii, precum si modul de utilizare a bijuteriilor si cosmeticelor.

O alta transformare semnificativa a avut loc in acelasi an, cand Contesa de Castiglione, acuzata pentru excentricitatile sale, s-a retras in camera obscura de fotografie. Rezultatul s-a concretizat intr-o expozitie care o prezenta pe contesa in 400 de fotografii.

Daca pana atunci doar pictorii erau capabili sa produca portrete realiste, pana la sfarsitul secolului XIX in orice familie respectabila a clasei mijlocii se afla un portret al membrilor familiei.

Citește și:

Frumusetea, un subiect care revenea in mod exclusivist in aria de preocupare a artistilor si filosofilor, a coborat din idealul absolut in realitate. Aici s-a dispersat intr-o multitudine de fragmente, a caror dezvoltare a fost franata sau incurajata de cultura de masa.Uniformitatea frumusetii clasice a fost inlaturata de stilurile rebele. Astfel ii gasim in muzica pe Elvis Presley, Bob Dylan, Mig Jagger, Madonna, sau, in film, pe James Dean sau Ava Gardner.


Copyright imagine: © Rue des Archives / AGIP

In secolul 20, comportamentul social s-a eliberat. Epoca moderna devine a individualitatii, pe masura ce barbatii si femeile incep sa valorizeze mai mult vietile lor personale. Este perioada luptelor pentru egalitate sociala in diverse zone: lupta impotriva rasismului, impotriva homofobiei, pentru emanciparea femeilor, pentru castigarea dreptului de a alege propriul destin. Aceste miscari au avut un impact sociologic si psihologic asupra aventurii in cautarea frumusetii, intr-o perioada in care industria a democratizat frumusetea si culturile occidentale au inventat starurile de film.

Citește și:


Viitorul – De la Homo sapiens la Cyber sapiens

Inceputurile erei digitale prevestesc un nou tip de frumusete. Individualismul, feminismul, revolutia sexuala, destigmatizarea homosexualitatii au dus la atenuarea granitelor care delimiteaza sexele, promovand libertatea individuala. Suntem mai liberi ca niciodata sa manipulam asteptarile societatii, dar si varsta sau sexul biologic. Cercetarile avansate in stiinta biologica vor amplifica aceste tendinte sociale oferind noi perspective.

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.