Setari Cookie-uri

Istoria frumusetii

Cautarea frumusetii precede Homo sapiens, afirma Pascal Picq, editorul stiintific al primului volum, Preistorie.

In greaca moderna, forma este, in aceeasi masura, glorificata, prin cuvantul omorphos, cum este si cazul cuvantului arabic jamal, derivat dintr-un cuvant care face referire la unitate si la decenta, punand astfel in legatura frumusetea cu ideea de forma armonioasa, dar si de comportament exemplar. Lipsa de forma a dus la aparitia unor cuvinte ca deformed in engleza sau difforme, in franceza.


Dar este forma suficienta pentru a seduce simturile?
Impresia de frumusete este accentuata cand suntem incantati, sedusi, asa cum sugereaza cele trei adjective din limba japoneza: kirei, pentru a denumi femeile dragute, dar si elegante, ustukushii, care provine din cuvantul ce desemneaza crearea unei impresii puternice, subarashii, care aseamana o persoana sau un obiect cu Pleiades, constelatia a carei stralucire este admirata. In Korea, areumdab exprima frumusetea intelectuala a unui oras sau a unui peisaj, iar mosissda face referire la eleganta si distinctie. Frumusetea este, astfel, un atribut al lucrurilor pe care le consideram placute.

Citește și:

O alta componenta a aprecierii estetice este gratia – proportii armonioase, miscari usoare. In ebraica, cuvantul hen inseamna atat gratie, cat si frumusete. Intr-o nota similara, adjectivul arab rafi desemneaza in acelasi timp demnitate, subtilitate, prezenta placuta.

Sunt cateva asocieri interesante si in alte limbi: cuvantul krasivii, care desemneaza, in rusa, frumusetea, are aceeasi radacina cu krasnii, care inseamna rosu - culoarea cea mai puternica si, ca urmare, frumoasa.

Sumarizand, frumusetea este o putere magnetica, ce trezeste emotii.


(extras din „100.000 de ani de frumusete”, capitol sub semnatura lui Claude Hagège, Collège de France, Paris)

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.