Toamna si ale sale vanturi reci scot de la naftalina pulovarele groase, sosetele calduroase, pelerinile si cizmele de ploaie si fac atractiva imaginea unor ceaiuri aburinde si aromate, care incalzesc nu numai trupul, dar si spiritul. Cu citrice, miere, ghimbir sau plante medicinale, este bine sa il consumi cat mai des, fie pentru a te tine la distanta de raceli, ori, daca ai cazut prada acestora, pentru a-ti alina gatul inflamat sau nasul congestionat.

Ceaiul de BUSUIOC - planta sfanta a fenicienilor
retete de ceaiuri

5 retete de ceaiuri pe care trebuie sa le incerci

Ceai fierbinte de merisoare

  • 3 l si jumatate de apa
  • O punga de merisoare uscate (250 g) sau 300 g merisoare proaspete
  • 300 g zahar (sau 200 g miere de albine)
  • Sucul de la doua portocale
  • Sucul de la doua lamai
  • 12 cuisoare intregi
  • 2 batoane de scortisoara

Apa si merisoarele se fierb la foc mic timp de 20 min. Dupa ce au fiert merisoarele, se ia recipientul de pe aragaz, se adauga restul ingredientelor, se amesteca pana la dizolvarea zaharului sau a mierii si se mai lasa inca 20 de minute acoperit.

Ceai condimentat fructat

  • 1.5 l apa
  • 6 plicuri de ceai (dupa preferinta, de ex. Lipton)
  • O lingura cuisoare
  • Un baton scortisoara
  • 200 ml suc de portocale
  • 60 ml suc de ananas
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 100 grame zahar

Apa se pune intr-o cratita la fiert, impreuna cu batonul de scortisoara si cuisoarele. Dupa ce a fiert, se adauga pliculetele de ceai. Se lasa la infuzie 8 minute, dupa care se scot, alaturi de cuisoare si scortisoara. Peste infuzia fierbinte se adauga zaharul si sucul de portocale, de lamaie si de ananas si se amesteca pana cand se dizolva tot zaharul.

Ceai cu ghimbir, miere si lamaie

  • 1 litru de apa
  • 150 grame zahar brun
  • 40 grame ghimbir ras
  • 3 pliculete de ceai (dupa preferinta)
  • Sucul de la 2 lamai
  • 3 linguri de miere

Apa, zaharul si radacina de ghimbir se pun la fiert intr-o cratita. Se lasa sa fiarba la foc mic pentru 20 de minute. Se stinge focul si se adauga pliculetele de ceai. Se lasa la infuzie intre 3-5 minute, dupa care se scot. La final, se adauga mierea si sucul de lamaie, se amesteca si se serveste fierbinte. Este ideal pentru prevenirea instalarii racelii sau gripei sau pentru calmarea gatului inflamat si dureros, usureaza digestia si inlatura senzatia de greata. Poate fi baut de mai multe ori pe zi in perioadele in care simti nevoia de ceva cald.

Ceai calmant pentru gat

  • 1 litru de apa
  • 4 linguri frunze de salvie
  • 2 linguri radacina de lemn dulce sau coaja de ulm
  • O lingura de scortisoara macinata
  • O lingura ghimbir ras

Acest ceai este ideal pentru durerile de gat care vin la pachet cu virozele sacaitoare de toamna. Se pun la fiert apa si ghimbirul pentru 15 minute.

Se completeaza cu apa pe parcursul fierberii, pentru a nu scadea nivelul prea mult. Se ia de pe foc recipientul si se adauga plantele medicinale, scortisoara si ghimbirul si se lasa la infuzie 20-30 de minute. Adauga miere, lamaie si un praf de piper Cayenne in momentul in care il servesti, pentru a calma gatul inflamat si pentru a deschide sinusurile.

Ceai de mere si merisoare

  • 1.5 l apa fierbinte
  • 6 pliculete de ceai (dupa preferinta)
  • 1.5 litri suc de mere
  • 500 ml suc de merisoare
  • 100 g zahar
  • 50 ml suc de lamaie
  • 1.2 lingurita de ienibahar (piper jamaican)

Pliculetele de ceai se lasa la infuzie timp de 7-10 minute, dupa care se scot si se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se serveste (ceaiul va fi caldut, intrucat sucul de mere, merisoare si lamaie se adauga peste infuzia fierbinte).

5 Ceaiuri de Craciun cu arome extraordinare
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: