Setari Cookie-uri

5 moduri in care Sarbatorile si timpul petrecut in familie iti pot sabota stilul de viata sanatos

Prin ce probleme de sanatate poti trece in perioada Sarbatorilor!

Sarbatorile de iarna reprezinta cadrul perfect in care se combina mancarea delicioasa, stropita din belsug cu alcool, familia numeroasa, intotdeauna amatoare de amuzament si nelipsitele amintiri si puneri in tema cu ultimele noutati. Dar, asa cum mancarea si bautura in exces pot cauza probleme, prea mult timp petrecut alaturi de familie iti poate afecta starea fizica si emotionala, in ciuda mancarurilor delicioase si a zilelor libere de la serviciu. Iata cateva probleme prin care poti trece in perioada Sarbatorilor:

sarbatori in familie
Foto: zeljkodan, Shutterstock

1. Ai parte de multa socializare si nu ai timp sa faci miscare

Inainte ca intalnirile, petrecerile sau cinele festive sa inceapa sa iti ocupe agenda, adopta obiceiul de a te trezi un pic mai devreme dimineata, pentru a face miscare. Oamenii care isi incep ziua cu exercitii fizice, au tendinta de a-ti mentine aceasta rutina si de a exersa in mod constant, indiferent ce au de facut in ziua respectiva. In afara de asta, sunt mult mai energici intreaga zi si adopta, in mod inconstient, si alte alegeri sanatoase ale stilului de viata. Cercetatorii au aratat ca persoanele care fac miscare dis-de-dimineata se misca mai mult in timpul zilei si sunt mult mai putin interesati de mancarea nesanatoasa. Daca o ora intreaga de exercitii fizice nu iti suna foarte tentant, imparte-o in secvente de cate 10-15 minute, presarate de-a lungul intregii zile, ori de cate ori ai timp.

Citește și:

2. Tentatiile gastronomice (si nu numai) iti scad motivatia pentru un stil de viata sanatos

Solutia ar fi sa iti stabilesti un tel in timpul Sarbatorilor, pe care sa il faci cunoscut si celor din anturajul tau. Astfel, iti iei angajamentul in mod public si nu ai cum sa renunti la ceea ce ti-ai asumat, fie ca este vorba sa alergi un maraton la primavara sau sa faci 20 de flotari, fara pauza. Responsabilitatea si termenele limita mai scurte sunt esentiale in indeplinirea oricarui tel, mai ales atunci cand esti inconjurat de mancaruri delicioase, dar preponderent nesanatoase sau maratoane de seriale care te tin lipit de canapea ore in sir.

3. Gazda insista sa iti umple pentru a treia oara farfuria

Abundenta meselor intinse de Sarbatori este universal valabila, nu doar caracteristica romanilor. Din pacate pentru silueta, preparatele traditionale sunt bogate in grasimi si au un indice caloric ridicat. Daca nu exista posibilitatea sa combini carnea cu o garnitura de legume pregatite la abur, atunci tine cont de vechiul truc al senzatiei de sete mascata de foame si bea un pahar mare de apa cu 10 minute inainte de masa. Stai departe de alcool, atat cat se poate, pentru ca dureaza mult mai mult pana sa simti senzatia de satietate atunci cand bei alcool in timpul mesei; in plus, te face sa poftesti la alimente sarate si bogate in grasimi. Iar ca sa previi ca insistentele gazdei de a-ti reumple farfuria sa nu iti cada greu, incearca inca de la inceput sa iti pui o cantitate mica de mancare, pentru ca apoi, ca sa nu o refuzi, sa adaugi inca jumatate de portie, totalizand astfel doar o portie intreaga, in loc de doua sau mai multe. Un alt truc ar fi sa mesteci lent mancarea si sa pui furculita jos intre imbucaturi. Vei savura mancarea mult mai bine, golind in acelasi timp farfuria mai incet si te vei simti satul/a mancand mult mai putin.

Citește și:

4. Unii membri ai familiei sunt (prea) stresanti

Timpul petrecut in familie poate deveni, de la un punct incolo, o corvoada care isi pune amprenta asupra starii tale de bine, mai ales ca unii oameni par a nu avea nicio limita iar bunul simt le este o notiune straina de-a binelea. Pentru a evita intrebarile incomode sau situatiile jenante, ia o pauza de la socializarea fortata si ofera-te sa indeplinesti anumite sarcini, sau ia-ti cu tine laptopul de la serviciu, pentru a rezolva (fictiv sau nu) chestiuni urgente. Inventeaza si nu iti face mustrari de constiinta. Pana la urma echilibrul si sanatatea ta mentala sunt mult mai importante decat faptul ca matusa dupa mama ar putea sa se simta jignita ca incerci sistematic sa ii eviti intrebarile impertinente.

5. Te astepti ca Sarbatorile sau timpul petrecut cu cei dragi sa fie perfecte

Pentru aceasta, solutia este simpla: renunta la toate asteptarile. Nimeni nu este perfect si nu va fi niciodata. Tot ceea ce poti controla in mod eficient este felul in care tu vei reactiona in relatie cu cei din jurul tau. Daca constientizezi si accepti acest lucru, vei avea si acum, si pe viitor, Sarbatori fericite, pentru ca a-i accepta pe cei dragi, cu bune si cu mai putin bune, reprezinta esenta apartenentei la o familie.

Citește și:

Foto prima pagina: AlexMaster, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.