Setari Cookie-uri

Ovo-lacto-vegetarian?

In ce consta alimentatia ovo-lacto-vegetariana este simplu de dedus din chiar denumirea ei. Aceasta alimentatie se bazeaza in primul rand pe vegetale: fructe, legume, zarzavaturi, cereale, toate acestea in cantitati cat mai mari. Carnea este exclusa total, chiar si cea de peste, insa sunt acceptate ouale si laptele in cantitati moderate. Adultilor li se recomanda sa limiteze consumul de oua la trei pe saptamana si sa opteze pentru lactate degresate, care au un continut scazut de grasime si evita astfel aportul excesiv de colesterol. Aceasta dieta satisface perfect din punct de vedere nutritiv nevoile organismului si este destul de usor de urmat. Desi obiceiurile alimentare se deprind din copilarie, asta nu inseamna ca ele nu pot fi schimbate.

Alte studii au demonstrat ca la bolnavii de ateroscleroza care au urmat o dieta vegetariana, dar s-au abtinut si de la fumat si au practicat exercitiu fizic, a aparut o evidenta schimbare in bine a starii de sanatate, insotita de scaderea depozitelor de colesterol care ingreunau circulatia sangelui.

Dieta vegetariana nu contine colesterol. Acest lucru nu este insa periculos, deoarece organismul isi fabrica singur necesarul de colesterol pornind de la acizii grasi din dieta. In momentul in care se ingereaza cantitati importante de colesterol odata cu alimentele, nivelul acestuia in sange creste nepermis de mult. S-a demonstrat ca vegetarienii au un nivel mediu de colesterol, ceea ce ii protejeaza contra aterosclerozei, infarctului de miocard si diferitelor afectiuni cardio-vasculare precum si contra trombozelor cerebrale.

Alimentele vegetale contin exclusiv numeroase substante protectoare impotriva cancerului: caroten ( se gaseste in morcovi, ardei, zarzavaturi colorate), enzime benefice care protejeaza de cancer (in varza sau laptuca), antioxidanti (in vitamina C care se gaseste din plin in citrice, mere etc.) si inhibatori ai proteazelor ( in leguminoase). In schimb carnea contine diferite substante cancerigene, precum benzpirenul si netilcolantrenul.

La persoanele care nu consuma carne chiar si riscul diabetului scade. Unele studii au demonstrat ca un consum exagerat de carne este in stransa legatura cu aparitia diabetului. Pentru a evita hipertensiunea si obezitatea se recomanda un regim cu un continut scazut de grasimi insa bogat in hidrati de carbon complecsi, care se gasesc in cereale integrale.

Pana si studiile anatomice sunt in favoarea consumului de vegetale. S-a constatat ca din punct de vedere anatomic si fiziologic, omul este vegetarian, aparatul lui digestiv asemanandu-se mai degraba cu cel al animalelor ierbivore, insa avand capacitatea de a se adapta si la dieta omnivora.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.