Setari Cookie-uri

Slabeste sanatos

Primavara bate la usa, si in curand vom inlocui hainele groase cu hainute subtiri, vaporoase, lejere. Bucuria ar fi deplina daca nu ar exista acel pacatos surplus de kilograme, asimilate pe parcursul iernii. De aceea ne-am grabit sa scriem acest articol, pentru ca nu cumva sa cedati acum, si sa recurgeti la un regim drastic numai pentru ca anumite haine de anul trecut nu va mai incap. Daca veti face asta, veti avea surpriza de a purta hainuta respectiva o zi, dupa care veti avea nevoie de unele cu un numar mai mare decat ceea ce purtati inainte de regim. Hraniti-va si slabiti cu cap, va veti bucura atat de o silueta frumoasa, si mai ales durabila, cat si de o stare de spirit pozitiva, de un nivel energetic crescut.

G P L 4 2 1

Aceasta este abrevierea de la GlucideProteineLipide 421. Este un “truc” larg acceptat, pe care M. Thenault-Mondoloni, in cartea sa “1001 trucuri pentru frumusete” il numea formula magica a unei alimentatii echilibrate. Aceasta alimentatie presupune includerea in alimentatia zilnica a:

- 4 portii de glucide (G4)
- 2 portii de proteine (P2)
- 1 portie de lipide (L1)

Insa cauza principala a surplusului de kilograme este mai degraba calitatea acestora, si nu cantitatea. Pentru ca , dupa cum vom vedea, exista de exemplu, glucide rele si glucide bune.

Glucidele

Reprezinta molecule alcatuite din carbon, oxigen si hidrogen, si constituie o importanta sursa de energie. Intr-o clasificare cat mai simpla, glucidele se impart in glucide rele (cu indice glicemic ridicat) si glucide bune (indice glicemic scazut).

- glucidele rele provoaca o crestere mare a glucozei din sange (hiperglicemie). Acestea se gasesc in zaharul de masa, sub toate formele sale (adica pur, sau combinat si inclus in alte alimente), alcool, cartofi, faina alba, orez alb, dulciuri;

- glucidele bune sunt slab asimilate de organism, deci provoaca o crestere redusa a glucozei din sange. Se gasesc in special in fructe si legume, in cereale brute (faina cu tarate), in orezul integral sau brun, a carui superioritate fata de orezul alb este deja de notorietate, sau in fainoase precum lintea si bobul.

Proteinele

Proteinele sunt formate din aminoacizi, si reprezinta celulele organice ale materiei vii (organe, muschi, creier, oase etc.). Se impart, la randul lor, in doua categorii, in functie de originea lor:

- proteine de origine animala: lactate, oua, carne, peste;

- proteine de origine vegetala: cereale integrale, soia, oleaginoase, unele leguminoase.

Lipidele

Sunt molecule complexe, ele reprezinta ceea ce se intelege in mod uzual prin grasimi, si sunt continute atat de produse animale, cat si de produse vegetale.

Ca si glucidele, si aceste grasimi pot sa fie bune sau rele. Desi in general oamenii consuma prea multe grasimi, trebuie sa stiti ca numai anumite lipide sunt daunatoare, altele fiind absolut necesare in alimentatie. Asa cum s-a demonstrat ca exista colesterol bun si colesterol rau, evident ca exista si lipide care favorizeaza cresterea celui rau, dar si altele neutre si cele care contribuie la diminuarea lui.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.