Setari Cookie-uri

Caldura mare mon cher! Ce facem in caz de insolatie?

Starile de ameteala insotite de greata, varsturi sau pierderea constientei fac parte din manifestarile insolatiei, o tulburare frecventa in perioada verii, cand temperaturile extreme produc deshidratare si supraincalzesc organismul.

Starile de ameteala insotite de greata, varsturi sau pierderea constientei fac parte din manifestarile insolatiei, o tulburare frecventa in perioada verii, cand temperaturile extreme produc deshidratare si supraincalzesc organismul.


In contextul unor temperaturi suportabile sau a unor expuneri de scurta durata la soare foarte puternic, organismul este capabil sa-si mentina o temperatura optima prin declansarea unor mecanisme de termoreglare. Cel mai important este transpiratia. Cu cat este mai cald cu atat transpiratia este mai abundenta. Transpiratia excesiva conduce foarte repede la deshidratare.


insolatie Uneori metodele de racire ale organismului nu mai functioneaza sau nu mai fac fata temperaturilor foarte ridicate. Asa se intampla, de exemplu, cand nu exista un aport suficient de lichide care sa previna deshidratarea sau cand expunerea la soarele foarte puternic este indelungata.
Organismul se supraincalzeste si apar tulburarile unor functii si organe, rezultand tabloul clinic al insolatiei.
Persoana cu insolatie are o temperatura de pana la 40,5 de grade Celsius si nu mai transpira, semn ca organismul este epuizat si nu se mai poate raci.

Semnele si simptomele insolatiei:


Este foarte important sa se recunoasca rapid semnele insolatiei pentru a lua masurile necesare cat mai repede. Aproape de fiecare data, o persoana afectata de soare va prezenta la inceput o stare de epuizare marcata de ameteala, greata, dureri de cap, oboseala, stare de constienta pastrata si tegumente palide, umede si reci.


insolatie Daca nu se ia nici o masura in aceasta faza si bolnavul continua sa ramana in soara, starea se va altera progresiv si se va instala insolatia. Tegumentele vor deveni rosii, calde si uscate pentru ca in acest stadiu nu se mai produce transpiratie. Mai apar dificultate in respiratie, ritm cardiac accelerat, gura uscata, senzatie de sete foarte puternica, frisoane, greata.


Starea de constiente poate fi perturbata, mergand de la delir si halucinatii pana la pierderea constientei.

Masuri de prim ajutor:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.