Setari Cookie-uri

Ispite de Sarbatori

In Ajun de Craciun si cu numai o saptamana inainte de Revelion, suntem extrem de tentate de toate ispitele culinare specifice Sarbatorilor de iarna: sarmalute, cozonac, fripturi si alte preparate ce ne pot da peste cap silueta, aducandu-ne “in dar” 2-3 kilograme. Bineinteles ca toate aceste mancaruri de Craciun au farmecul lor, deoarece mesele traditionale aduna laolalta intreaga familie, insa tu, fiind o tipa Kudika, poti invata cateva trucuri ce te vor ajuta sa-ti mentii silueta chiar si de Sarbatori. Iata cum poti evita pericolul acumularii de kilograme in exces, bucurandu-te in acelasi timp de masa traditionala de Craciun, alaturi de cei dragi!

In Ajun de Craciun si cu numai o saptamana inainte de Revelion, suntem extrem de tentate de toate ispitele culinare specifice Sarbatorilor de iarna: sarmalute, cozonac, fripturi si alte preparate ce ne pot da peste cap silueta, aducandu-ne “in dar” 2-3 kilograme. Bineinteles ca toate aceste mancaruri de Craciun au farmecul lor, deoarece mesele traditionale aduna laolalta intreaga familie, insa tu, fiind o tipa Kudika, poti invata cateva trucuri ce te vor ajuta sa-ti mentii silueta chiar si de Sarbatori. Iata cum poti evita pericolul acumularii de kilograme in exces, bucurandu-te in acelasi timp de masa traditionala de Craciun, alaturi de cei dragi!

In primul rand, nu combina friptura cu garniturile grele precum cartofii, salata de boeuf sau, si mai nerecomandat, painea. La masa de Craciun, pune-ti pe farfurie o friptura mica (100 de grame de friptura de porc: 350 kcal), asezonata cu salata de muraturi. Muraturile (castraveti in otet, varza si gogosari murati) au foarte putine calorii si, in plus, iti vor ajuta organismul sa digere toate mancarurile traditionale si bogate in grasimi. Totusi, nu manca muraturi la fiecare masa, deoarece contin foarte multa sare, ceea ce poate duce la retentia apei in organism si doar nu vrei ca picioarele tale sa para umflate tocmai acum, nu?

Mizeaza si pe salate de cruditati, varza proaspata fiind cea mai recomandata, datorita numarului foarte scazut de calorii pe suta de grame; in plus, varza contine calorii negative ce iti vor mentine silueta la adapost de kilogramele nedorite! Alte legume si condimente cu calorii negative din care poti pregati salate delicioase sunt: telina, morcovii, ardeii iuti, busuiocul, cimbrul si rozmarinul.

A doua mare ispita de Sarbatori o constituie, asa cum era de asteptat, dulciurile! De la cozonaci aromati pregatiti de mama sau bunica pana la papanasii cu dulceata serviti in orice restaurant cu meniu traditional romanesc, tentatiile par greu de evitat. Daca stii ca te poti opri si te vei limita la cateva bucatele, poti gusta un pic de cozonac, una dintre mancarurile de Craciun preferate de romani sau un papanas mic, insa atat! Este in regula sa-ti satisfaci pofta, insa, dupa primele 2 minute de mancat, papilele tale gustative sunt saturate, iar gustul nu mai reprezinta motivul principal pentru care continui sa mananci, ci inertia. Senzatia de saturatie apare, de obicei, la 20 de minute dupa ce stomacul este satisfacut, asa ca este bine sa mesteci lent, savurand gustul celor cateva bucatele de cozonac sau alte bunatati, iar apoi sa te opresti.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.