Setari Cookie-uri

De ce ne place ciocolata?

Despre ciocolata si efectele pe care le are asupra organismului nostru.

Raspunsul pare simplu: ne place ciocolata pentru ca e buna. In realitate, situatia este mult mai complexa si are de a face cu echilibrul intre grasimi si carbohidrati. Capacitatea noastra de percepere a acestui lucru functioneaza inca de la inceputul vietii.

Ingredientul principal din ciocolata este cacaoa, dupa cum se stie. Aceasta a fost cultivata si folosita de populatiile din America de Sud timp de secole, daca nu chiar milenii. Aztecii si mayasii pregateau o bautura din boabele de cacao pe care au denumit-o xocolatl, adica „apa amara”, deoarece aroma de cacao neprelucrata este foarte amara.

Combinatiile chimice continute de aceste boabe creeaza un cocktail de substante psihoactive, cu rol de neurotransmitatori. Asadar, ele stimuleaza impulsurile din creier similar cu modul in care actioneaza si cannabisul. Printre substantele continute, se numara tyramina si phenylethylamina, ambele avand efecte similare cu amfetaminele, plus cateva urme de theobromina si cafeina, care sunt energizanti naturali.

Citește și:

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto interior si prima pagina: Jaroslaw Pawlak, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.