Setari Cookie-uri

Patrunjelul in sanatate: Costa un leu si este bun la toate

Extrem de ieftina si folosita inca din Grecia antica pentru decorarea si aromatizarea mancarurilor, aceasta planta este fara indoiala un leac bun la toate.

Numele latin al patrunjelului este Petroselinum crispum si vine din limba greaca, unde "petros" inseamnă „piatra”, iar "selinon", telina. Asadar, grecii antici considerau patrunjelul un fel de... telina de stanca, pe care o foloseau atat ca aliment, cat si ca planta medicinala.

Cu frunzele sale erau decorate si aromatizate mancarurile, dar erau si incoronati invingatorii in intrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de sarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al Romaniei cu cel putin 2000 de ani in urma.

In prezent, patrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala romaneasca, iar pana nu demult, era un remediu redutabil in medicina noastra populara. Cu el erau oblojite ranile in pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slabite, erau facute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite "deochiuri" sau "facaturi".

Citește și:

Cum preparam si cum administram frunzele de patrunjel

Asa cum vom vedea, acest zarzavat este o adevarata colectie de vitamine, minerale si alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto interior si prima pagina: ILEISH ANNA, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.