Setari Cookie-uri

Șase semne că traumele din copilărie îți conduc viața

Dacă te identifici cu una din trăsăturile prezentate în acest articol, poate că este momentul să începi procesul de vindecare.

Experiențele din copilărie își pun amprenta asupra noastră chiar și atunci când ajunse la maturitate, uităm de ele. Traumele suferite în primii ani de viață își pun amprenta asupra personalității noastre. Dacă te identifici cu una din trăsăturile prezentate în acest articol, poate că este momentul să începi procesul de vindecare. Tot ceea ce trebuie să faci este să nu te mai opui durerii, să îți accepți emoțiile și să le lași să plece. Să îți arăți grijă și compasiune. Să te ierți și să înțelegi că nu a fost vina ta.

foto interior si prima pagina: tomertu, Shutterstock

1. Suferi de anxietate severă

Experimentezi frecvent stări de panică și îți este dificil să înțelegi ușor lucrurile. Ai o stare de anxietate fără motiv. Viața pare dificil de gestionat, ceea ce te face să fii mereu în alertă. Mintea ta este extrem de activă și despică firul în patru. Acest lucru distorsionează imaginea pe care o ai despre lume.

Citește și:

2. Rămâi în zona de confort

Traumele suferite în copilarie îți afectează emoțiile. Te face să îți fie teamă să încerci lucruri noi iar ieșirea din zona ta de confort este aproape imposibilă. Te mulțumești cu puțin de frică să nu suferi.

3. Îi permiți fricii să ia controlul asupra vieții tale

Iei decizii în funcție de gradul de "siguranță" pe care îl simți. Asta înseamnă să nu faci lucruri care te sperie. De exemplu, dacă trauma ta este asociată cu violența în familie, vei evita să ai o familie proprie. Cu cât îți eviți mai mult frica, cu atât îi dai mai mult putere asupra ta.

4. Ai tendința de a fi retrasă

Te simți în siguranță numai în compania ta. Depărtarea de lumea exterioară te liniștește. Ieși în lume doar atunci când trebuie dar te temi de ce va spune lumea.

Citește și:

5. Dezvolți o atitudine pasivă agresivă

O atitudine pasivă agresivă presupune să opui rezistență în fața cerințelor altora în tăcere, pentru a evita confruntarea. Ii faci pe alții să creadă că ești bine când, de fapt, nu ești. Suprimarea emoțiilor tale este un mecanism de apărare pe care îl utilizezi pentru a evita confruntarea directă.

6. Îți pierzi ușor cumpătul

Când te confrunți cu o situație stresantă, îți pierzi repede cumpătul. Chiar dacă tu nu îți amintești trauma trăită în copilărie, corpul tău își amintește emoțiile pe care le-a declanșat în tine. Astfel, te simți cuprinsă de panică sau temătoare.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.