Setari Cookie-uri

Educație cu iubire: Ce fraze să NU folosești când vorbești cu copilul tău

Părinții sunt piloni de sprijin pentru copiii lor. Rolul acestora este și mai important în anii de creștere; părinții îi ajută pe copii să se simtă în siguranță, să se simtă iubiți. Ei caută ajutor și îndrumare în părinții lor.

Cuvintele tale au o putere incredibilă. Învață să le folosești cu grijă.

Părinții sunt piloni de sprijin pentru copiii lor. Rolul acestora este și mai important în anii de creștere; părinții îi ajută pe copii să se simtă în siguranță, să se simtă iubiți. Ei caută ajutor și îndrumare în părinții lor.

Adesea ceea ce spunem îi afectează pe copii mai mult decât credem noi. Copiii sunt atenți până la cel mai mic detaliu și ceea ce părinții spun devine precum "cuvântul lui Dumnezeu".

Mai jos sunt câteva fraze pe care să nu le folosești niciodată când vorbești cu copilul tău indiferent de cât de furioasă ești.

1. "Oprește-te din plâns!"

Nu trebuie să îți oprești copilul să își exprime emoțiile. Dacă nu reușește să se oprească din plâns, nu trebuie să îl faci să se simtă prost pentru această situație. Dacă faci asta, îi spui indirect copilul să își reprime emoțiile.

Citește și:

O abordare mai sănătoasă este să îi permiți să plângă și să îl ajuți să înțeleagă dacă și ce a făcut greșit.

2. "M-ai dezamăgit!"

Nu îți lăsă copilul să creadă că este o dezamăgire pentru părinții lui. Acest moment îl poate bântui mult timp. Dacă a făcut ceva greșit, este de datoria ta să îi spui și să îi explici care sunt motivele pentru care această situație nu trebuie să se mai întâmple. Însă alege cuvinte blânde, care nu îl afectează negativ.

3. "Nu ești suficient de bun/ ascultător/ atent"

Nu trebuie să îi spui niciodată copilului că îi lipsește ceva - atât în interior, cât și în exterior. Nu este în regulă ca un copil să înceapă să creadă că nu este ceea ce își dorește părinții lui sau că este diferit de ceilalți copii. Acest aspect poate rămâne cu el până la maturitate și îl poate afecta negativ.

Citește și:

În schimb, îi poți spune că există întotdeauna loc pentru îmbunătățire. Îl poți ajuta să crească arătându-i cât de multă încredere ai în el.

4. "Copiilor mari nu le este frică"

Nu îl opri din a simți teamă spunându-i că unui copil mare nu îi este frică. Nu poți opri frica din sufletul lui cu cuvinte fără sens. Din contră, încearcă să îi spui că este bine că din când în când să simtă frica pentru că înseamnă că iese din zona de confort, că își depășește limitele și să merge mai deprte.

5. "Ești un copil rău"

Nu îi spune niciodată copilului tău că este rău. Ar trebui să îi spui cu blândețe care sunt greșelile pe care le-a făcut și de ce nu trebuie să le mai repete. Până la urmă, toată lumea greșește (până și adulții) - și din greșeli învățăm.

Citește și:

6. "Fac totul pentru tine."

Astfel, copilul va aștepta ca tu să faci totul pentru el. El ajunge să creadă că ești responsabilă pentru el și că trebuie să ai grijă de el. Este sub protecția și îndrumarea ta, nu invers.

În schimb, încearcă să îl încurajezi, să îl ajuți să își dezvolte un sentiment de responsabilitate. Oferă-i sarcini, taskuri (chiar și unele mici pentru moment), însă ajută-l să crească independent.

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.