Setari Cookie-uri

Patru pași pentru a vorbi cu ușurință în public de la Dale Carnegie

Fie că este vorba de această situație sau de cea în care simți că ai un mesaj important de transmis lumii, primul pas este să capeți curaj și să îți crești încrederea în tine.

Statisticile spun că frica de vorbit în public este una dintre cel mai des întâlnite printre oameni. Vorbitul în public nu înseamnă doar să te afli pe o scenă în fața a zeci de mii de oameni- așa cum face Tony Robbins dar și să iei cuvântul în timpul unei ședințe de departament. Fie că este vorba de această situație sau de cea în care simți că ai un mesaj important de transmis lumii, primul pas este să capeți curaj și să îți crești încrederea în tine. In cartea sa ”Cum să îți crești încrederea în sine și să influențezi oamenii prin public speaking,” Dale Carnegie propune patru pași simpli pentru a atinge acest obiectiv.

foto interior si prima pagina: Ollyy Shutterstock

1. Cultivă-ți o dorință puternică și constantă. Dacă cineva s-ar uita în sufletul nostru și ar puta percepe intensitatea dorințelor noastre, ar putea prezice cu ușurință care dintre acestea vor deveni realitate. Cu cât o dorință este mai puternică, vine din inimă și este dublată de credința că împlinirea ei este posibilă dar și de sentimentul de merit (da, merit din plin să trăiesc această experiență sau să am acest obiect) cu atât șansele ca acea dorință să devină realitate cresc.

Citește și:

Prin urmare, cultivă-ți entuziasmul apropo de vorbit în public. Gândește-te la felul în care îi vei inspira pe oameni și îi vei ajuta să se transforme în bine. La beneficiile pe care o stimă de sine crescută le va aduce în toate aspectele vieții tale.

2. Cunoaște foarte bine subiectul despre care vorbești. Dacă o persoană nu s-a gândit îndelung și nu și-a planificat ceea ce va spune, este puțin probabil că se va simți confortabil în fața publicului. ”Este ca și cum un orb ar încerca să le arate drumul altor orbi”, spune Dale Carnegie.

3. Acționează cu încredere. Chiar dacă pare că acțiunile noastre sunt dictate de emoțiile noastre, emoțiile pot fi influențate de felul în care acționăm. De exemplu, zâmbetul te va ajuta să ieși dintr-o stare de tristețe iar o postură dreaptă îți va da mai multă încredere în tine. Dale Carnegie recomandă să te îndrepți spre scenă sau locul în care ții speech-ul în pas vioi și să respiri adânc timp de 30 de secunde înainte de a da ochii cu publicul. Aportul crescut de oxigen îți va da curaj și te va umple de energie. Stai dreaptă și privește publicul în ochi. Dacă simți că nu ai stare, du-ți mâinile la spate și joacă-te cu degetele sau pur și simplu mișcă-ți degetele de la picioare.

Citește și:

4. Practică. Cu cât practici mai des vorbitul în public, cu atât mai ușor îți va fi. Incepe cu un speech de 3 minute pe care să îl repeți mai întâi în fața oglinzii și apoi în fața celor apropiați și a prietenilor.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.