Setari Cookie-uri

Trei instrumente pentru a fi mai puțin indecisă

Un studiu recent arată că varietatea și abundența opțiunilor scurt-circuitează cele două regiuni ale creierului care se ocupă de luarea deciziilor. Aparent numărul ideal de opțiuni pentru creier se situează între 8 și 15.

"Ce vrei la cină?" este poate una dintre cele mai dificile întrebări care se pune într-un cuplu pe parcursul unei zile. Zilele pline dar și un număr ridicat de opțiuni fac alegerea, chiar și una simplă, extrem de grea.

foto interior si prima pagina: WAYHOME studio Shutterstock

Se pare că există o explicație biologică în spatele acestei indecizii care îți este atât de familiară. Un studiu recent arată că varietatea și abundența opțiunilor scurt-circuitează cele două regiuni ale creierului care se ocupă de luarea deciziilor. Aparent numărul ideal de opțiuni pentru creier se situează între 8 și 15.

Conform părerii doctorului Colin Camerer profesor de economie comportamentală la Caltech și unul dintre autorii studiului, suprasolicitarea opțiunilor se poate duce la consecințe grave atunci când este vorba de aspecte importante ale vieții noastre. Spre exemplu, atunci când a decis să privatizeze sistemul de pensii, la începutul anilor 2000, guvernul suedez le-a oferit cetățenilor sute de opțiuni de fonduri private pentru a lua în considerare. Doar 1% dintre cetățenii suedezi au luat o decizie finală.

Citește și:

In concluzie, atunci când vine vorba de luarea unor decizii importante, prea multe opțiuni poate fi un lucru rău. Dacă dorești să eviți greutatea în lua o decizie sau chiar lipsa luării unei decizii, ideal este să începi prin a-ți stabili de la bun început un număr limitat de opțiuni. Abia apoi poți trece la pasul umrător, care presupune un efort considerabil din partea creierului tău. Este vorba de partea de evaluare a opțiunlor pe care le-ai selectat și de a idenfica elementele pro și pe cele contra pentru fiecare dintre acestea.

Iar dacă până și în aceste condiții îți este greu să iei cea mai bună decizie ținând cont de dorințele tale și de situația dată, nu uita că există un număr important de trucuri naturale care ajută la stimularea creierului tău să ia decizii în timp util.

Citește și:

Ia în considerare să faci o scurtă meditație, o plimbare sau chiar să tragi un pui de somn scurt. Aceste trei instrumente sunt recunoscute pentru faptul că ajută la mai o mai bună analiză a informațiilor și opțiunilor și, implicit la luarea celei mai bune decizii. Evident că poate fi vorba chiar și de vei prepara pentru cină. Poate că scurta plimbare până la mașină sau la stația de metrou te va inspira.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.