Setari Cookie-uri

Vâscul, planta care aduce belşug în casă

În perioada Sărbătorilor, vâscul își face loc în multe dintre casele românilor, datorită tradiției, care spune că ramurile de vâsc aduc noroc şi belşug, menţin armonia în familie, îndepărtează certurile si sperie demonii.

În perioada Sărbătorilor, vâscul își face loc în multe dintre casele românilor, datorită tradiției, care spune că ramurile de vâsc aduc noroc şi belşug, menţin armonia în familie, îndepărtează certurile, sperie demonii şi îndepărtează bolile. Puțini știu însă că, dincolo de tradiție, această plantă aducătoare de noroc și belșug este un leac străvechi, fiind eficientă în tratamentele naturiste ale multor boli.

foto interior si prima pagina: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock

Vâscul este o plantă semiparazită, înaltă de 30-60 cm. Creşte pe ramurile arborilor, având aspectul unor tufe rămuroase. Tulpina este scurtă, cilindrică şi groasă, ramificată din 2 în 2, îngroşată la noduri, de unde se rupe foarte uşor, de culoare galben-verzui, uneori galben-cenuşie. Frunzele sunt lipsite de pețioli, de culoare verzuie-galbenă, groase şi pieloase la pipăit, ovale, mai late la vârf decât la bază, cu vârful rotunjit. Fructele sunt de forma rotundă, la început de culoare verde, apoi albă, aşezate câte 2-3 la un loc, prezentând 2 seminţe acoperite cu o substanţă cleioasă.

Există câțiva compuși activi care îi conferă vâscului proprietăți medicinale de necontestat: viscotoxinele, beta amirina și derivați ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternică acțiune antitumorală), derivații de colină și alcaloizii.

Citește și:

Citeste continuarea pe Realitatea.net

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.