Peste 80 de țestoase marine au fost observate pe nisipul de la Versova Beach din Mumbai. Au trecut 20 de ani de când țestoasele au fost văzute ultima oară pe plajă. Întoarcerea lor se datorează unui gest făcut de câțiva oameni cu suflet bun care au decis să facă curățenie, strângând toate deșeurile de pe plajă.

"Am avut lacrimi în ochi când i-am văzut mergând către ocean." - a spus pentru The Guardian Afroz Shah, avocat și locuitor.

Week 127 . Fantastic news for Mumbai . We got back Olive Ridley Sea Turtle after 20 years. Historic moment Nested and Hatched at our beach. We facilitate their journey to ocean. Constant cleaning helps marine species. Marine conservation centre needed at @versovabeach pic.twitter.com/j79xCKamNh

— Afroz shah🐬 (@AfrozShah1) March 22, 2018

În urmă cu doi ani, plaja Verșova era în esență un depozit de desuri - pozele arată cum picioarele se afundau până la genunchi în gunoaie.

"Deșeurile erau de 5.5 m înălțime" - a declarat Shah. "Te puteai îneca în plastic."

Astăzi se poate face plajă pe nisipul curat. Și asta deoarece o echipă de sute de voluntari condusă de Sha a petrecut aproape doi ani, strângând 5 milioane de kilograme de gunoi, curățând râurile în amonte, punând sistemele în ordine astfel încât să prevină acumularea de gunoi în viitor și învățând localnicii cum trebuie să recicleze.

De asemenea, au curățat 52 de toalete publice și au plantat 50 de copăcei de nucă de cocos, iar Shah mărturisește că plănuiește să mai planteze mangrove pentru a preveni inundațiile și a îmbunătăți calitatea apei.

ONU a numit acest proiect "cel mai mare efort de curățare a plajelor din lume" și i-a acordat lui Shah premiul "Campionul Pământului."

#OliveRidleyTurtles make a come back to #VersovaBeach after 20 years. @ashupriolker takes a walk down Mumbai’s cleanest beach with the man who made it happen, @AfrozShah1 @versovabeach pic.twitter.com/xfSXf7W9VH

— CNBC-TV18 News (@CNBCTV18News) March 25, 2018

Acum, aceiași voluntari care au făcut curat campează pe plajă pentru a se asigura că broscuțele ajung în siguranță în ocean.

În fiecare an, între 8 și 13 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii - echivalentul unui camion de ridicat gunoiul umplut cu plastic în fiecare minut. Până în 2050 plasticul ar putea depăși peștele din oceane.

foto main: beltsazar, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: