Setari Cookie-uri

5 Moduri prin care încetezi să te mai sacrifici pentru alți oameni

Uneori nici nu îți dai seama că te îneci atunci când încerci să fii ancora tuturor oamenilor din jurul tău. 

Dacă ești o persoană empatică și te simți blocată într-o situație în care îți sacrifici nevoile și liniștea sufletească pentru alte persoane, nu crezi că ar fi timpul să faci o schimbare? Când ești eliberată de greutatea de a încerca să îi salvezi pe alții și disconfortul pe care îl simți, vei avea energia de a fi mult mai prezentă în viața lor.

Iată 5 moduri prin care încetezi să te mai sacrifici pentru alți oameni. Pune în practică aceste sfaturi - nu doar pentru bine tău, ci și pentru binele celor din jurul tău:

1. Înțelege că nu știi ce se întâmplă în capul lor

De multe ori, când încercăm să îi ajutăm pe ceilalți, ne creăm scenarii detaliate în mintea noastră despre trecut, prezent și viitor - cu privire la ce gândesc, ce au gândit cândva, ce simt, cum au simțit cândva, cum au reacționat în trecut și cum vor reacționa în viitor. Problema este însă că noi nu știm niciodată cu adevărat ce se întâmplă în capul lor.

Citește și:

2. Află ce simți atunci când vrei să ajuți alte persoane

Încearcă să îți observi stările și emoțiile în momentul în care simți nevoia să ajuți alte persoane. Dacă te simți agitată, frustrată sau enervată de povara gestionării sentimentelor și nevoilor lor, înseamnă că trebuie să faci un pas în spate.

Nu trebuie să fii atașată de poveștile oamenilor din jurul tău. Tu ești simplu observator.

3. Alege să te pui pe tine pe primul loc

Nu poți ajuta pe nimeni dacă nu te poți ajuta mai întâi pe tine. Înainte de a îți îndrepta atenția asupra altor persoane și de a le oferi ajutorul, încearcă să te pui pe primul loc, să ai grijă de tine. Da, sună un act făcut din orgoliu, însă poate că este timpul să încerci să schimbi lucrurile - și să îți dai seama că cea mai importantă persoană din lume ești tu însăți. Concentrează-te pe grija de sine.

Citește și:

4. Înțelege că nu este treaba ta

Nu mai privi dificultățile din lume gândindu-te "Dacă nu ajut eu, cine o va face?".

De ce facem asta? Pentru că de cele mai multe ori ne proiectăm sentimentele asupra cuiva, făcând ca lucrurile să pară diferit. Și ajungem să ne gândim "Dacă aș fi în locul lor... aș simți...". Însă ei nu sunt noi și nu putem înțelege cu adevărat ce simt și de ce au nevoie decât în momentul în care aleg să ne spună. Și chiar și atunci, nu suntem responsabili pentru gestionarea sentimentelor lor sau pentru rezolvarea problemelor pe care le au.

5. Ai încredere în aceste persoane că își pot rezolva singure propriile probleme

Scapă de nevoia inutilă de a controla situațiile. Nu poți controla niciodată ce face, ce gândește sau cum trăiește o altă persoană - oferă-i puțin spațiu pentru a respira, permite-i să preia controlul asupra vieții sale. Ai încredere că se poate descurca singură - lucrurile se vor rezolva.

Citește și:

foto main pixabay

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.