Setari Cookie-uri

Să înțelegem anxietatea, explicată de psihoterapeutul Christophe André și desenată de Muzo

Ce este și cum se trăiește anxietatea?

comunicat de presa: „Îmi depășesc anxietatea și frica” nu este doar un obiectiv potrivit pentru un început de an, ci și titlul celei mai recente cărți semnate de Christophe André, la Editura Trei. Psihoterapeutul și psihiatrul francez oferă cititorilor exact ceea ce au nevoie, dacă acest scop se regăsește pe lista lor de „mai bine” în 2022: ghidul perfect pentru a pleca în deplină siguranță, cu curaj și asumare, în această călătorie spre libertatea interioară. Aceea de a descoperi ce înseamnă și cum pot fi transformate anxietatea și formele sale, fobiile sau tulburările asociate cu acestea.

Presărată cu definiții și explicații pe înțelesul tuturor, alături de exemple și povești, structurată atent pentru o lectură ușoară, Îmi depășesc anxietatea și frica nu-l ferește pe cititor de revelații și introspecții. De altfel, mai mult decât bine-venite în normalizarea unei realități nu de puține ori angoasante, pentru o persoană care suferă zi de zi. Aceea în care ”teama fără obiect”, cum mai este denumită anxietatea, devine o stare de neliniște permanentă în anticiparea unor posibile pericole ce poate nu se vor întâmpla niciodată. Însă, atât Christophe André, cât și desenatorul Muzo, care însoțește textul cu desene inspirate și anecdotice despre perspectivele tulburătoare ale felului în care se simte anxietatea, reușesc să aducă zâmbete și multă speranță celor care se confruntă cu cel puțin una dintre trăirile descrise. Practic, toată lumea pentru că „drept să spun, această carte vorbește despre noi toți, despre specia umană în asamblul ei, deoarece anxietatea, indiferent de cât de bună sau rea este ea, face parte din identitatea noastră. Suntem ființe vii, inteligente, sensibile și vulnerabile... prin urmare, anxioase”, precizează autorul, încă din paginile introductive.

Citește și:

Ce este și cum se trăiește anxietatea?

O doză prea mică de anxietate ne poate pune în pericol. O doză prea mare, dimpotrivă, ne poate epuiza și paraliza din punct de vedere nervos. Uneori, anxietatea resimțită nu mai este doar o reacție la greutățile vieții cotidiene, ci devine o trăsătură de personalitate, un fel de a fi: în acest caz, perspectiva asupra lumii este dominată de ea, și, conștient sau nu, ne așteptăm întotdeauna la ce-i mai rău... „Perspectiva lor (a oamenilor anxioși) asupra lumii este de două ori dezechilibrată: 1. Persoanele percep mediul înconjurător ca fiind împânzit de potențiale pericole; 2. Se percep pe sine și pe cei apropiați ca fiind fragili, vulnerabili. De unde și principiul după care se ghidează: > Foarte, foarte obositor”, spune André.

Citește și:

Anxietatea este așteptarea mai mult sau mai puțin conștientă a unui pericol, a unei probleme iminente cu care ne-am putea confrunta, întotdeauna cu consecințe negative în scenariul mental de anticipare. Această așteptare creează o stare de tensiune continuă, de neliniște, uneori chiar și fără să știm de ce. Ea poate fi eficace în doze mici și temporare, atunci când pericolele sau riscurile sunt reale. Pentru că ajută la mobilizarea organismului în fața unor provocări (interviuri de angajare, examene) sau are rol de avertizare în situații nesigure pentru integritatea corporală sau mentală. Însă, în doze mari, pe termen lung, această vigilență constantă îi împinge pe oameni să existe fie în viitor (anticipând probleme), fie în trecut (ruminând greșeli), privându-se de fericirea de a trăi, pur simplu. Și de a fi conștient de clipa prezentă. Pe lângă explicarea efectelor și a consecințelor deloc de neglijat, nu doar mentale și emoționale, ci și fizice, André prezintă în fiecare capitol dedicat tulburărilor de anxietate o serie de soluții și exerciții care ajută la schimbarea perspectivei și la diminuarea trăilor.

Citește și:

Sperăm ca lectura acestei cărți să te ajute să-ți clarifici anumite aspecte și să îți privești angoasele dintr-o perspectivă diferită. Nu uita, nu ești singur! Și cel mai important lucru, anxietatea se tratează”, precizează autorul. Printre aceste soluții, o metodă utilă care cultivă starea de prezență și aduce relaxarea atât de benefică în cazul tulburărilor anxioase, este meditația. Iar Christophe André este chiar unul dintre primii specialiști care a introdus-o în psihoterapie ca instrument de lucru și formă de tratament încă din 2004. Cei care doresc să experimenteze beneficiile acesteia pot începe cu Angoase, neliniști și ruminații, un exercițiu audio ghidat chiar de celebrul psihoterapeut francez, tradus și subtitrat în limba română pe pagina de YouTube a Editurii Trei. Acesta face parte dintr-o serie de 40 de teme de meditație, a câte 3 minute, care pot fi lecturate în cartea „3 Minute de meditație” și ascultate integral în limba franceză aici.

Citește și:

Christophe André este psihoterapeut și medic psihiatru la Spitalul Saint-Anne de Paris. Cărțile sale se adresează publicului larg și toate s-au bucurat de succes, atât în Franța, cât și în străinătate. Pentru cei interesați și de alte titluri ale autorului francez, Editura Trei a publicat în România 19 cărți, printre acestea numărându-se, „Seninătatea. 25 de povestiri despre echilibrul interior”, „Imperfecţi, liberi şi fericiţi. Practici ale stimei de sine” (recompensat cu premiul «Livre qui aide à mieux vivre sa vie» al Psychologies Magazine în 2006 și Prix Psychologies-Fnac în 2007), „Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii” și „Libertatea interioară” (în colaborare cu Alexandre Jollien și Matthieu Ricard), „Cum să te iubeşti pe tine pentru a te înţelege mai bine cu ceilalţi” și „Cum să ne exprimăm emoţiile şi sentimentele” (ambele în colaborare cu François Lelord), „Viața interioară” sau „Mă vindec de complexe și deprimări”.

Citește și:

Pictor și desenator, Muzo a realizat până în prezent 30 de cărți pentru adulți și copii.

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.