Setari Cookie-uri

Meditație: O variantă simplă și rapidă de a reduce stresul din viața ta

Meditația poate ajuta la eliminarea stresului zilnic, aducând cu ea pacea interioară - ceva de care cu toții avem nevoie în această lume ce se mișcă cu viteza luminii. Află ce este, cum poți învăța cu ușurință să practici meditația atunci când ai nevoie de ea, de ce ar trebui să facă parte din rutina ta și ce tehnici de meditație ți se potrivesc. 

Ce este meditația?

Meditația nu te ajută să devii o persoană diferită, o persoană nouă sau chiar o persoană mai bună. Meditația este strict legată de formarea în conștientizare și obținerea unui simț real al vieții. Meditația nu te îndeamnă să încerci să îți oprești gândurile sau să îți ascunzi sentimentele, din contră - ea te ajută să le observi fără a le judeca. Să le înțelegi mai bine, să le accepți și să le permiți să fie, să existe.

Meditația te ajută să dezvolți capacitatea de a fi prezentă în viața ta, de a fi în pace cu ceea ce trăiești aici și acum și de a fi pe deplin implicată în orice faci în acest moment.

Meditație: beneficii pentru sănătate

Există o mulțime de studii care dovedesc și sutin numeroasele beneficii ale meditației. Cele mai importante beneficii în sănătate sunt:

Citește și:

- tensiune arterială scăzută;
- stres scăzut;
- somn mai bun;
- concentrare crescută;
- stare de spirit îmbunătățită;
- agresivitate redusă;
- adaptabilitate mai mare la schimbări;
- un sentiment mai mare de empatie și conexiune cu cei din jur.

De asemenea, s-a demonstrat că prin meditație încurajăm emoțiile și comportamentele pro-sociale, ne îmbunătățim concentrarea și, cel mai important, reușim să avem strategii de coping pozitive în perioadele de stres.

Anumite exerciții de meditație pot ajuta, de asemenea, cu simptomele unor afecțiuni specifice precum:

- tulburări de depresie și anxietate;
- boli cardiovasculare (ex: hipertensiunea arterială);
- insomnie;
- dureri cronice.

Când vine vorba de depresie, un studiu realizat în 2019 a dezvăluit că meditația bazată pe mindfulness are efecte pozitive ce pot dura până la 6 luni sau chiar mai mult.

Citește și:

meditatie de vindecare

foto main: Benjavisa Ruangvaree Art, Shutterstock

De ce ar trebui ca meditația să parte din viața ta?

Meditația este o tehnică folosită de mii de ani pentru a dezvolta conștientizarea momentului prezent. Aceasta poate implica practici pentru a ascuți concentrarea și atenția, conectarea la propriul corp și respirația, dezvoltarea acceptării emoțiilor dificile și chiar modificarea conștiinței. Psihologii spun că meditația oferă o serie de beneficii fizice și psihologice, cum ar fi reducerea stresului și îmbunătățirea imunității corpului.

Meditația poate oferi o soluție la nevoia tot mai mare de a reduce stresul din programul mult prea încărcat și din viața noastră solicitantă. Deși nu există o modalitate corectă sau greșită de a medita, este important să găsești o practică care să corespundă nevoilor tale.

Citește și:

Meditație ghidată: cel mai simplu mod de a medita

Meditația ghidată este un tip de meditație prin care sunt folosite imagini sau o vizualizare ghidată pentru exerciții - cu această metodă de meditație îți formezi imagini mentale ale locurilor sau situațiilor pe care le găsești relaxante. Încearcă să folosești cât mai multe simțuri, cum ar fi mirosurile, vederea, sunetele și texturile. Prin acest proces de meditație poți fi condusă de un ghid sau de un profesor.

Meditație ghidată: ce presupune?

meditatie ghidata

foto Sergey Nivens, Shutterstock

După cum sugerează și numele, meditația ghidată presupune să fii ghidată de altcineva în timpul acestui exercițiu. Un ghid te poate ajuta să creezi niște imagini mentale specifice sau te poate ghida printr-o serie de exerciții de respirație sau mantre care să îți fie de folos pentru practicarea meditației.

Citește și:

Indiferent dacă folosești o meditație ghidată sub formă de podcast, un filmuleț de pe Youtuve sau chiar o clasă în studio, un ghid te poate ajuta să meditezi în acest format pas cu pas. Apoi, te poți concentra pe relaxare și meditație - mai degrabă decât să îți faci griji pentru tehnica ta.

Exerciții de meditație: cum îți poți liniști mintea pentru a îți învăța sufletul să trăiască în prezent?

Probabil cel mai popular exercițiu de meditație este cel de mai jos - acesta ne învață meditația de bază a stării de mindulness.

Iată ce trebuie să faci:

- stai pe un scaun cu spatele drept sau pe o podea, cu picioarele încrucișate.

- concentrează-te asupra unui aspect al respirației tale - cum ar fi senzația lăsată de aerul care intră prin nas sau prin gură, modul în care abdomenul se ridică și coboară pe măsură ce inspiri și expiri;

Citește și:

- odată ce ești concentrată pe unul dintre aceste aspecte, începe să îți extinzi concentrarea. Devino conștientă de sunetele din jurul tău, de senzații și de idei.

- îmbrățișează și ia în considerare fiecare gând sau senzație fără a îl judeca, fără a îi pune eticheta de bun sau rău. Dacă mintea ta începe să o ia pe cai nepotrivite, concentrează-te din nou pe respirație. Apoi extinde-ți din nou conștientizarea.

Beneficiile meditației mindfulness tind să fie legate de durata și frecvența practicii tale - cu cât o faci mai mult, cu atât efectul pe care îl are este mai mare. Ai nevoie de cel puțin 20 de minute pentru ca mintea să înceapă să se liniștească.

Muzică de meditație

Pentru un exercițiu de meditație trebuie să alegi muzica potrivită care să te poată ajuta să te relaxezi. Asta înseamnă trebuie să găsești muzică pe care o poți asculta cu plăcere - exemplu: dacă nu îți place muzica clasică, nu o alege. De asemenea, este important să cauți muzică care are un tempo mai lent și, de preferință, fără versuri pentru că acestea te pot distrage și îți pot angaja mintea conștientă (parte a minții ce trebuie încetinită în timpul unui exercițiu de meditație).

Citește și:

Pe Youtube găsești numeroase melodii care să te ajute să meditezi.

Câteva sfaturi de care să ții cont atunci când meditezi folosind muzică:

- alege melodiile potrivite;

- stai într-o poziție cât mai confortabilă și relaxează-te;

- rămâi concentrată pe muzică;

- continuă această practică cel puțin 5 minute pentru a te bucura de beneficiile incredibile ale acestui exercițiu de meditație.

Scopul acestei practici este de a îți liniști vocea interioară și doar de a fi prezentă în momentul ce se întâmplă în fața ta. Așa că învață să fii cu una muzica și să te scufunzi complet în ritmul ei și te vei relaxa destul de repede.

Tehnici de meditație pentru începători

Vrei să meditezi și nu știi de unde să începi? Încearcă acest exercițiu și ține cont de sfaturile noastre astfel icnat să te detașezi de trecut și de viitor, să îți simți întregul corp și să trăiești în prezent.

Pasul 1: Găsește un loc doar al tău pentru a medita. Este foarte important să ai un loc în care să te simți în siguranță și relaxată.

Pasul 2: Setează-ți o oră în care să meditezi. Este important să alegi o perioadă a zilei în care să fii mai tot timpul liberă astfel încât creierul și mintea să știe că acea perioadă este dedicată strict exercițiului de meditație. În timp ce meditezi trebuie să elimini orice factori perturbatori.

Pasul 3: Fă-te comodă. Mulți experți recomandă să stai pe podea, cu picioarele încrucișate. Însă, dacă această poziție nu este confortabilă pentru tine, nu o face. Alege să stai în așa fel încât să te simți în largul tău și relaxată. Dacă tu simți nevoia să stai întinsă, atunci stai întinsă.

Pasul 4: Acceptă-ți gândurile și permite-le să curgă pe lângă tine. Mintea ta va lucra în continuare, dezvoltând gând după gând. Tu trebuie să îți lași aceste gânduri să curgă liber, nu te focusa prea mult pe ele.

Pasul 5: Devino conștientă de ceea ce simți. În timpul exercițiului de meditație învață să fii în momentul prezent. Nimic nu mai contează - nici trecutul și nici viitorul. Învață să fii atentă la momentul prezent, la senzațiile corpului tău - din vârful capului până la degetele picioarelor.

Starea de meditație: Transformă meditația într-un obicei al vieții tale

Meditația este un stil de viață, un obicei pe care să îl incluzi în prezentul tău (așa cum sunt activități precum mâncatul și somnul). Pentru a vedea beneficii pe termen lung, exercițiile de meditație ar trebui să se transforme într-o practică pe care să o faci de fiecare dată când simți nevoia (și cât mai des cu putință). Specialiștii spun să îți rezervi cel puțin 15 minute zilnic pentru a medita. Dacă nu poți, începe cu câte 5-10 minute și crește treptat timpul.

Meditație de vindecare

Această meditație ghidată de doar 15 minute este unul dintre cele mai populare exerciții de meditație de pe Youtube. Cu ajutorul ei vei reuși să depășești momentele dificile ale vieții și să îți vindeci inima rănită. Fie că te recuperezi după o boală, o intervenție chirurgicală, o pierdere a unei persoane dragi sau o despărțire dificilă, profită de acest exercițiu pentru a cultiva pacea, liniștea și a îți elibera sufletul de toate energiile negative.

Exercițiul de meditație de vindecare de mai jos ajută la creșterea frecvenței energetice pentru a crea spațiu în corp și minte pentru ca pozitivitatea și puterea să fie restaurate.

foto main Olga Tashlikovich, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.