Într-o lume ce se află într-o continuă schimbare, nici măcar planeta nu mai poate ține pasul cu viteza cu care se mișcă omenirea. Un copil născut în acești ani va avea de dus lupte grele din cauza schimbărilor climatice. El va crește pe o planetă cu temperaturi mult mai ridicate, va întâmpina dificultăți în găsirea alimentelor de bază, va fi supus riscurilor unor boli infecțioase grave, va trebui să învețe să trăiască cu furtuni dese, uragane puternice și inundații și, nu în ultimul rând, cu temperaturi extreme.

Schimbarea climatică, o problemă cu adevărat complexă care ar trebui să ne intereseze pe toți

Impactul schimbărilor climatice asupra diferitelor sectoare ale societății sunt legate unele de altele. Acestea sunt precum niște piese de domino care, odată aruncate, produc efecte în masă.

Seceta poate crea probleme în ceea ce privește producția de alimente și sănătatea oamenilor. Inundațiile pot duce la răspândirea bolilor și la deteriorarea ecosistemelor și a infrastructurii. Problemele de sănătate ale oamenilor pot crește rata mortalității și pot limita productivitatea la nivel global.

Efectele schimbărilor climatice sunt observate în fiecare aspect al lumii în care trăim. Cu toate acestea, impactul lor este diferit de la o țară la alta, de la o cultură la alta. Inegalitățile socio-economice de lungă durată defazorizează oamenii atunci când aceștia sunt împărțiți în diverse categorii, totodată, și îi pot expune la diverse pericole, făcându-i să fie mai vulnerabili.

Care sunt cele mai mari probleme ale schimbării climatice?

Criza climatică amplifică inegalitatea, sărăcia, problemele de sănătate și strămutarea. Iată care sunt cele mai mari probleme ale schimbării climatice:

- bolile rezultate în urma crizei climatice sunt susceptibile să afecteze cât mai mulți copii cu vârste sub numai 5 ani;

- până în 2020, se estimează că încă 24 de milioane de copii vor fi subnutriți din cauza crizei climatice;

- până în 2040 se estimează că unul din patru copii va locui în zone cu deficit extrem de apă;

- aproape 160 de milioane de copii sunt expuși la secete severe, prelungite;

- educația a peste 38 de milioane de copii este perturbată în fiecare an de criza climatică;

- criza climatică obligă familiile să migreze. Până în 2050, peste 143 de milioane de oameni se vor muta din locul în care sunt acum.

Acțiuni clare pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a lupta împotriva schimbării climatice

Împreună putem face o diferență. Toată lumea, de la mic la mare, poate contribui la limitarea schimbărilor climatice - de la felul în care ne trăim viața de zi cu zi, la mâncarea pe care o consumăm și chiar până la modul în care călătorim. Iată câteva acțiuni importante și eficiente pentru a lupta împotriva schimbării climatice:

1. Economisim energie acasă

O mare parte din sursele de electricitate și căldură este alimentată de cărbuni, petrol și gaz (resurse ale naturii care, în scurt timp, se vor termina). Trebuie să învățăm să folosim mai puțină energie reducând încălzirea și răcirea în casă, trecând la becuri cu LED și la aparate electrice eficiente din punct de vedere energetic. Un alt sfat ar fi să spălăm rufele cu apă rece și să le întindem pe un uscător clasic și să nu mai folosim uscătorul de rufe.

2. Mergem cât mai mult pe jos (sau cu bicicleta)

Șoselele sunt încărcate de vehicule. Mersul pe jos (sau mersul cu bicicleta) ne ajută să reducem emisiile de gaze cu efect de seră și, pe deasupra, este și o activitate fizică cu care ne menținem sănătoși.

3. Ne schimbăm stilul alimentar

Învățăm să mâncăm mai multe fructe și legume, mai multe cereale integrale, leguminoase și semințe și mai puține cărnuri și lactate. Producerea alimentelor pe baza de plante are ca rezultat, în general, mai puține emisii de gaze cu efect de seră și, de asemenea, necesită mai puțină energie, mai puțin sol și mai puțină apă decât producerea alimentelor pe baza de carne și de lactate.

4. Nu mai aruncăm mâncarea

Când aruncăm mâncarea, irosim și resursele și energia care au fost folosite pentru a o crește, a o produce, a o împacheta și a o transporta. În plus, când alimentele putrezesc în groapa de gunoi, acestea produc metan, un gaz cu efect de seră puternic.

5. Aplicăm regula celor 4 R: reducem, reutilizam, reparăm și reciclăm

Electronicele, hainele și alte articole pe care le cumpărăm creează emisii de carbon în fiecare punct al producției lor - de la extracția materiilor prime până la fabricare și transportul acestora. Pentru a ne proteja mediul înconjurător trebuie să învățăm să trăim minimalist, adică să cumpărăm mai puține lucruri, să refolosim ceea ce avem, să reparăm ce este stricat și, cel mai important, să reciclăm.

Garnier este unul dintre brandurile care este conștient de problemele grave ale schimbării climatice și ia măsuri pentru a avea grijă de mediul înconjurător

Garnier își propune să devină primul brand natural cu adevărat sustenabil de pe piața mass-market și nu doar prin vorbe, ci prin fapte concrete. Toate produsele Garnier, din întreaga lume, sunt marcate cu simbolul programului „Leaping Bunny” al organizației „Cruelty Free International”, fapt ce oferă consumatorilor certitudinea că produsele nu au fost testate pe animale și respectă practicile cruelty-free.

Mai mult decât atât, în 2020, Garnier a lansat „Green Beauty: Angajamentele Garnier pentru Sustenabilitate”, o abordare 360 în materie de sustenabilitate, care a condus la transformarea fiecărei etape din lanțul valoric și la reducerea drastică a impactul brandului asupra mediului înconjurător.

Angajamentele Garnier pentru sustenabilitate:

  • Mai multă aprovizionare responsabilă cu ingrediente. Prin programul de Aprovizionare Responsabilă, Garnier a susținut 670 de comunități ce se confruntă cu provocări sociale sau financiare să acceseze locuri de muncă și venituri echitabile.
  • Mai multe ingrediente și formule sustenabile. În 2019, formulele pentru îngrijirea părului au atins în medie 91% biodegradabilitate.
  • Mai multă energie regenerabilă. Din 2005, fabricile și centrele Garnier de distribuție au redus consumul de apă cu 45% și emisiile de CO2 cu 72%. Până în 2025 își propun ca spațiile industriale să fie neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

foto main pixabay

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: