Setari Cookie-uri

Cum și când să spui 'Nu' pentru a îți proteja sufletul și inima?

Învață momentul și locul potrivit pentru a spune NU astfel încât să îți protejezi nu doar sufletul și inima, ci și sănătatea mintală. 

Mulți dintre noi ezităm să spunem "Nu" altor oameni. Cu sfaturi clare precum cele pe care urmează să le primiți, a spune "Nu" este o abilitate inteligența emoțional pe care oricine o poate stăpâni și care face numai și numai bine.

A spune "Nu" este o abilitate pe care o poți învăța. Cu cât spui mai mult, cu atât va fi mai natural... și mai bine pentru tine. Iată câteva modalități de a dezvolta abilitățile de a spune "Nu" în diferite situații.

Când să spui "Nu"?

Uneori, spunem "Da" pentru că nu știm ce vrem. Alteori, pur și simplu simțim că nu ne găsim cuvintele potrivite sau nu vrem să rănim o altă persoană.

Iată câteva întrebări la care trebuie să răspunzi atunci când nu ești sigură cu privire la cum trebuie să procedezi într-o anumită situație: spui sau nu spui "Nu?":

Citește și:

- Dacă spun "Da", mă va împiedica să mă concentrez pe ceva care este mai important pentru mine?
- Acest potențial proiect/ oportunitate/ activitate/ întâlnire (și tot așa) se aliniază cu valorile, convingerile și obiectivele mele?
- Dacă spun "Da", voi fi și mai obosită decât sunt de obicei?
- Dacă spun "Da", este bine pentru sănătatea mea mintală?

Cum spui "Nu" corect? Ne învață psihologii în cele ce urmează. Iată câteva sfaturi importante de care trebuie să ții cont:

Spune "Nu" frumos. Poți refuza o persoană în timp ce ești amabilă, recunoscătoare și arăți respect. Cum? Îți spunem mai jos:

1. Nu lăsa loc de interpretare

Un răspuns confuz poate face conversația dificilă. Persoana de lângă tine, s-ar putea gândi că trebuie să vină cu alte sugestii sau idei. De aceea este foarte important să fii clară cu acest "Nu" pe care îl rostești astfel încât nimeni să nu se întrebe ce încerci să spui.

Citește și:

Exemple:
- Din păcate, te voi refuza.
- Îmi pare rău, dar nu pot.
- Mulțumesc, dar asta nu funcționează pentru mine.
- Nu, nu sunt în stare să fac asta.

Expresii de evitat:
- Uhh, nu știu ce să spun.
- Nu sunt sigură de asta.
- Este greu de spus;
- Ei bine, poate aș putea.

2. Arată recunoștință, însă rămâi fermă

S-ar putea să îți fie greu să spui "Nu" deoarece persoana pe care trebuie să o refuzi înseamnă mult pentru tine. De aceea trebuie să îi arăți recunoștință, însă să rămâi fermă în răspunsul tău.

Cum îți exprimi recunoștința? Încearcă următoarele fraze:
- Îți mulțumesc că te-ai gândit la mine.
- Sunt onorată.
- Apreciez foarte mult că mă întrebi.
- Îți sunt recunoscătoare.

Citește și:

3. Dacă vrei, oferă o scurtă explicație

"Nu" poate fi de ajuns. Însă, dacă îți dorești să oferi o explicație, o poți face cu ușurință. Exemple:

- Îți mulțumesc pentru invitația la petrecere. Nu voi reuși pentru că sunt ocupată în weekend, deja mi-am făcut planuri.
- Apreciez foarte mult această oportunitate. Din păcate, toată luna îmi este plină de proiecte. Mulțumesc, din nou, că te-ai gândit la mine.

4. Dacă vrei, oferă o alternativă

Uneori, ai vrea să spui "Da", însă timpul este greșit. Sau există un alt motiv pentru care nu poți accepta, însă în viitor ai vrea să faci asta. Dacă acesta este cazul, atunci încearcă să oferi o alternativă cu care te simți confortabil.

Exemple:

"Apreciez foarte mult că m-ai invitat în oraș. De data această te refuz pentru că am mai mult de muncă și vreau să îmi termin toate taskurile importante. Dar ne auzim de săptămâna viitoare, când mi se mai eliberează programul."

Citește și:

"Îmi pare foarte rău că treci printr-un moment greu. Nu pot sta toată ziua cu tine, însă acum sunt liberă pentru câteva ore. Cu ce te pot ajuta? Ai nevoie de mine în vreun fel?"

foto main pixabay

Vizionare placuta


Kudika
4 Octombrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.