Turcia a reușit să facă un pas important în gastronomia sustenabilă
comunicat de presa: Cu o nouă inițiativă planificată care are ca scop certificarea sustenabilă a furnizorilor de servicii alimentare și de băuturi, în cadrul „Programului de Turism Sustenabil al Turciei”, țara demonstrează că are un angajament puternic față de sustenabilitatea în gastronomie.
Mai mult, în doar doi ani, 10 restaurante au obținut prestigioasa distincție MICHELIN Green Star.
Turcia pornește într-o călătorie ambițioasă spre a deveni un lider al sustenabilității gastronomice în care combină bogatul său patrimoniu culinar cu practici moderne, ”eco-friendly”. Deja un pionier în turismul sustenabil, cu peste 19.000 de unități de cazare verificate și certificate, țara pregătește acum un nou modul al „Programului de Turism Sustenabil” dedicat furnizorilor de servicii alimentare și de băuturi, pentru a accelera transformarea sustenabilă a industriei. Faptul că 10 restaurante din Turcia au fost premiate cu MICHELIN Green Star în doar doi ani, creșterea continuă a produselor cu indicație geografică arată că sectorul culinar al Turciei este pregătit pentru un viitor 100% sustenabil.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Festivalul cafelei are loc între 21 și 23 martie, la Hala Laminor
- Când se dă ceasul înapoi. În acest an se schimbă ora mai devreme
- Parteneriat strategic între Brotac Medical Exclusive și Spitalul Emsey Istanbul: excelență internațională în medicina anti-aging
Impactul criteriilor ”GSTC” asupra furnizorilor și a industriei alimentare din Turcia
În 2022, Turcia a devenit prima țară din lume care a semnat un acord cu Consiliul Global pentru Turism Sustenabil (GSTC) la nivel guvernamental, pentru a pregăti un Program Național de Turism Sustenabil. De atunci, programul este implementat pe etape pentru a asigura conformitatea facilităților din Turcia cu practicile globale de sustenabilitate. Astăzi, peste 17.500 de unități de cazare din țară sunt verificate, iar 1.300 sunt certificate conform criteriilor GSTC.
Datorită acestor eforturi, Turcia a obținut o poziție de lider în sustenabilitate pe indicii globali. Conform rezultatelor din 2024 ale Travel & Tourism Development Index (TTDI), Turcia s-a clasat pe locul 29 din 119 țări.
Având în vedere succesul acestui program, Turcia face acum un pas mare pentru transformarea sustenabilă a turismului, sprijinind dezvoltarea unui nou set de criterii pentru furnizorii de servicii alimentare și de băuturi. Acest set de Criterii GSTC va servi drept standard global pentru sustenabilitate în această industrie. Pe lângă sprijinirea standardelor de gastronomie sustenabilă la nivel mondial, Turcia desfășoară lucrări esențiale pentru certificarea sustenabilă a restaurantelor în cadrul „Programului de Turism Sustenabil” al țării. Turcia intenționează să lanseze un program pilot care va aplica Criteriile GSTC cu indicatori adaptați local, pentru a evalua fezabilitatea certificării sustenabile a restaurantelor din țară.