Setari Cookie-uri

Coriandrul: beneficii si suplimente naturiste, cosmetice si parfumuri in care il regasesti

Coriandrul sau Coriandrum sativum – sub denumirea stiintifica -  este o planta terapeutica, dar folosita deopotriva mai degraba in mancaruri in calitate de condiment, datorita aromei sale foarte puternice.

Tocmai mirosul atipic si specific, foarte puternic si aproape intepator, agreat de catre putine persoane mai ales ca gust, a facut ca aceasta planta sa fie denumita in popor si ca buruiana puturoasa, pucioasa, piper alb.

Coriandrul creste ca planta anuala ierboasa in toata Europa, dar si in India si in zone din Asia Mica si din Africa de Nord chiar. In Europa este cunoscut inca de la inceputul Evului Mediu. Poate atinge inaltimi si de 60 cm. La inceput de vara, planta se umple de manunchiuri de flori mici albe sau roz deschis, ca niste umbrele.

In august, florile dau seminte mici, rotunde si fin dungate, care sunt utilizate in bucatarie pe pot de condimente: la prepararea de supe, ciorbe, de carnati, chiftele, peste, pentru condimentat in general carnurile sau unele legume ori la muraturi, asezonarea mezelurilor, prepararea marinadelor. Chiar si frunzele verzi sunt folosite la condimentarea supelor si a pestelui, in special, precum si in salate de verdeturi.

Citește și:

Ce beneficii are coriandrul si cum ne ajuta aceasta planta-condiment

Dar nu doar in bucatarie este intrebuintat coriandrul. Ca orice planta cu rol de condiment, aceasta are si proprietati utilizate in scop medicinal, naturist. In acest sens, se recolteaza in special fructele si semintele, care sunt uscate si macinate. Pulberea astfel obtinuta este un ingredient de baza in tincturi, infuzii si ulei esential.

Acest ulei volatil pe care coriandrul il emana este reprezentat de linalool, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvona, camfor. Fructele au si ele acizi grasi (acid petroselinic si altele), substante proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic si clorogenic.

Dar chiar si pentru gatit, frunzele au rol antiseptic si ajuta la digestie. Frunzele contin antihistaminice naturale, benefice impotriva alergiilor de diverse cauze. In plus, coriandrul are si proprietati antifungice.

Citește și:

suplimente naturiste cu coriandru Mai multe produse naturale cu coriandru

Preparatele naturiste – cosmetice (da, uneori, coriandrul se utilizeaza si in crearea de parfumuri, datorita uleiurilor eterice puternice!) si suplimente – au actiune carminativa, spasmolitica, bactericida, stomahica. In fitoterapie, este un ingredient de baza in produse benefice pentru:

  • tulburari digestive
  • dispepsii
  • meteorism
  • anorexie
  • afectiuni hepato-biliare
  • parazitoze intestinale si viermi intestinali comuni (prin infuzie mai concentrata)
  • alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din cauza reumatismului (utilizat extern, ca ulei – din seminte de coriandru)
  • boli psihice (in special pudra obtinuta prin macinarea semintelor uscate – se fac cure de 2 luni, cu pauze de 2 saptamani, apoi se reiau). E un bun tonic al sistemului nervos.
  • cancer de colon, ficat, stomac, precum şi altor forme de cancer, prin consumul sistematic de pudra de coriandru
  • colicii nou-nascutilor (infuzia din seminte de coriandru maruntite)
  • reglarea nivelului glicemiei
  • scaderea colesterolului

ATENȚIE!
Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scaderea apetitului si marirea in volum a ficatului. Mergi la medic daca observi orice simptome suspecte dupa consumul de coriandru, indiferent de forma.
Nu se recomanda in sarcina si in alaptare! Nu utiliza niciodata intern uleiul de coriandru de extractie pura!

Citește și:

    Produse naturiste si suplimente alimentare pe baza de coriandru

    Coriandrul se comercializeaza sub forma de legaturi, ca de orice verdeata. Il gasesti uneori primavara si vara la piata, vandut de batranele care il cresc in gradina proprie. Sau poti sa plantezi chiar tu seminte / boabe de coriandru, ca s ail crezti in propriile ghivece.

    Apoi, gasesti coriandru – fructe sub forma de ceaiuri, la orice plafar, sau boabe / seminte sub forma de condimente la plafar sau chiar in supermarketuri. De asemenea, am gasit in plafar online si in magazine naturiste online urmatoarele produse suplimente pe baza de coriandru, cu rol medicinal:

    • Miere de coriandru: de culoare deschisa, asemanatoare precum cea de salcam sau de salcie. Este indicata in cazul gastritei hiperacide si a ulcerului.
    • Coriandru pulbere: ingredient principal in pudra de curry sau cea de masala; poate fi folosita si ca agent de ingrosare in sosuri (in special in cele indiene sau asiatice) si supe, pentru ca are un gust de nuca, dulceag picant. Recomandata pentru problem ale sistemului digestiv.
    • Tinctura de coriandru: pentru sanatatea gastrointestinala, reduce spasmele, voma, favorizeaza scaderea lipidelor din sange, buna functionare a sistemului nervos, curata organismul de metale grele (neurotoxine). Protejeaza corpul impotriva parazitilor, sustine sanatatea sistemului imunitar, are rol antioxidant. Realizata din fructe de coriandru si alcool. Este recomandata ca supliment alimentar, diluat in apa sau ceai, intre mese sau la nevoie.
    • Otet de mere cu coriandru: produs ideal pentru diete, bun aromatizant al salatelor, cu efect stimulativ pentru digestie. Substantele benefice ale coriandrului maresc efectele otetului de mere. Combate balonarea, colicile intestinale si amelioreaza organismul in urma intoxicatiilor alimentare. Inhalarea vaporilor din otet ajuta la diminuarea migrenelor. Se recomanda 2-3 lingurite la un pahar de apa, iar in bucatarie se poate utiliza dupa gust.

    Uleiuri volatile si cosmetice naturale din coriandru

    Coriandrul nu este util doar ca utilizare interna sau externa, cu rol medicinal, terapeutic. Are efecte benefice asupra organismului si daca este utilizat, in cantitatile potrivite, ca ingredient in cosmetice sau produse de aromaterapie.

    Citește și:

      Uleiul volatil de coriandru: proprietati

      De exemplu, uleiul de coriandru volatil este un ulei esential obtinut prin distilare cu vapori de apa a plantei Coriandrum Sativum. Poate fi utilizat si intern in tratarea balonarilor, calmarea durerilor abdominale, eliminarea parazitilor intestinali.

      Dar extern, in aromaterapie si masaj, uleiul esential de coriandru este un tonic si un stimulent recomandat in astenie si oboseala generala, deoarece amplifica linistea interioara si capacitatea de a depasi dificultatile prin abordarea unei atitudini optimiste, pline de curaj.

      Se poate folosi sub forma de masaj pe stomac si abdomen in cazuri de digestie dificila, colici, balonari, stari de voma, diaree. Este util pentru calmarea durerilor reumatice si totodata in stari gripale sau raceala. Uleiul volatil de coriandru are actiune tonica asupra sistemului nervos.

      ulei esential de coriandru

      Vezi in magazin

      De asemenea, sub brandul Yves Rocher a fost creata de curand o gama de cosmetice naturale pe baza de coriandru si mango – o combinatie irezistibila de arome – uleiuri si extracte.

      Cu gel de aloe vera bio, ulei de coriandru in parfum si extract de mango, si cu peste 97% alte ingrediente de origine naturala, cosmeticele Yves Rocher precum gelul de dus concentrat sau gel de dus nectar, gel de dus gomant / exfoliant, lapte de corp catifelat, sapun, crema pentru maini hidratanta, cubul efervescent pentru baie.

      Acestea hidrateaza puternic, au efect emolient asupra pielii, curata pielea cu delicatete si confera un parfum discret.

      Inclusiv, dar, de fapt, mai ales in cosmeticele pentru barbati este utilizat coriandrul pentru uleiul sau volatil cu aroma specifica. Chiar in multe uleiuri pentru barba, dar si in alte produse de barbierit ori de ingrijire pentru barbati, mai ales in parfumuri pentru barbati, se utilizeaza extract de coriandru datorita mirosului tare, puternic.

      MCMC FRAGRANCES Dude No.1 ulei pentru barba pentru barbati cu coriandru

      Ulei de barba MCMC Dude No.1 cu coriandru

      Parfumuri celebre cu note de coriandru

      Si apropo de parfumuri, iata cateva dintre cele mai celebre parfumuri care au in componenta notelor lor ulei si / sau extract de coriandru:

      parfumuri de firma cu note de coriandru

      Gucci Rush pentru ea Noa Cacharel pentru ea Back to Black unisex Chanel Coco pentru ea

      Acum ca ai aflat proprietatile atat de benefice ale coriandrului, zic sa il iei mai mult in seama inca de cand faci piata pana la cumparaturile din farmacie / plafar sau supermarket pana la, mai ales online, cand iti achizitionezi suplimentele naturiste necesare tratarii micilor afectiuni sau cosmeticele de ingrijire ori parfumuri.

      Sursa front page photo: Pixabay

      Vizionare placuta


      Kudika
      23 Ianuarie 2018
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.