Setari Cookie-uri

Institutul American de Cercetare a Cancerului: Alimentația anti-cancer

Genetica încarcă pistolul dar stilul de viață apasă trăgaciul.

Nutriționiștii au o expresie pe care o folosesc aproape în fiecare discurs: Genetica încarcă pistolul dar stilul de viață apasă trăgaciul. Ce vor să spună cu această afirmație? Că genetica nu este o condamnare fără drept de apel. Este adevărat, unele gene sunt mai “insistente” decât altele, dar felul în care alegem să ne trăim viața are efecte asupra activității genelor. Este motivul pentru care tot mai mulți specialiști încurajează un stil de viață care să ajute în prevenția apariției unor boli grave. Bolile cardiovasculare, diabetul tip II și cancerul sunt cap de listă de fiecare dată când vine vorba despre înșiruirea patologiilor ce pot fi prevenite prin dietele considerate sănătoase.

Le vei găsi pe lista bolilor ce sunt mai des ocolite prin dieta vegană, vegetariană, mediteraneană șamd. Practic, o farfurie echilibrată îți oferă o șansă în plus (atenție, nu o garanție!) la sănătate.

Citește și:

Institutul American de Cercetare a Cancerului a alcătuit o listă cu recomandări care, însumate, îți oferă cea mai mare probabilitate de succes. Multe dintre aceste recomandări sunt comune cu cele care protejează împotriva majorității bolilor cronice și despre toate am discutat în trecut, cu diverse ocazii.

Înainte de a le detalia pe fiecare vreau să punctez o informație pe care nu o găsiți întotdeauna clară pe internet și mai ales în cadrul textelor care discută despre rolul pe care îl joacă stilul de viață în prevenția cancerului: Cancerul nu trece cu ceai de coada șoricelului iar alimentația, fie ea și vegană, nu te scapă de toate relele din lume și nici nu te face nemuritor. Atunci când boala dă târcoale, cel mai în măsură să îți ofere o mână de ajutor și o șansă la o viață lungă și de calitate este medicul. Acesta trebuie să afle despre fiecare ceai pe care îl bei (există ceaiuri care scad eficiența medicamentelor) și fiecare dietă pe care o încerci. Înainte de a decide să schimbi drastic alimentatia sau să urmezi vreo “detoxifiere” sau vreun tip de post trebuie să te consulți neapărat cu medicul curant și/sau nutriționistul specializat în oncologie pentru că, din păcate, uneori poți face mai mult rău. Organismul consumat de boală este slăbit și nu reacționează la fel ca un organism sănătos la schimbările din stilul de viață, fie ele și pozitive. Nu înseamnă că dieta și stilul de viață nu ajută în gestionarea patologiilor grave, dimpotrivă, însă în această situație recomandările generale trebuie adaptate cu ajutorul medicului care cunoaște în detaliu cazul.

Citește și:

Pe de altă parte, în cazul în care esti în stare de sănătate și, fără îndoială, vrei să o pastrezi, există un stil de viață care îți reduce la minim șansele de a manifesta o boală precum cancerul. Mai jos găsesti cele mai importante recomandări din partea Institutului American de Cercetare a Cancerului:

Aspectele pozitive

1. Fitonutrienți protectori

În fiecare zi este posibil ca unele celule din corpul nostru să “se abată de la normalitate”. Din fericire, corpul are multiple mecanisme de apărare și nu orice abatere se transformă într-o dramă.

Parte din acest deznodământ fericit este meritul fitonutrienților din plante care acționează în mai multe moduri pentru protecția organismului nostru:

  • stimulează sistemul imun
  • “tamponează” carcinogenii din alimentație
  • reduc inflamația cronică
  • reduc deteriorarea structurilor ADN și stimulează repararea acestora
  • scad stresul oxidativ
  • încetinesc rata diviziunii celulare a celulelor canceroase
  • induc moartea celulelor canceroase înainte ca acestea să se multiplice
  • reglează sistemul endocrin

Pare incredibil că toate aceste acțiuni sunt realizate de niște compusi din plante despre care până câțiva ani în urmă nici măcar nu știam că ar exista. Aceste componente din plante sunt încă în studiu dar, cee ce știm sigur până în momentul de față este că prezența lor în alimentație ne este foarte benefică.

Citește și:

Pentru a crește aportul de fitonutrienți, Institutul American de Cercetare a Cancerului ne recomandă să consumăm o paletă largă de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Alege-le pe cele mai colorate, cu cât mai intens cu atât mai bine pentru că fiecare culoare îți aduce beneficii diferite:

  • roșu - inhibă creșterea celulelor canceroase
  • mov - scade inflamația și ritmul de creștere al tumurilor
  • alb - stimulează imunitatea și detoxifierea organismului
  • verde - efect antioxidant și detoxifiant
  • portocaliu - efect antioxidant și imunomodulator

2. Mănâncă din “farfuria” corectă

Ori de câte ori vine vorba despre alimentația sănătoasă țin să amintesc despre cum ar trebui să arate farfuria corectă. Conform recomandărilor formulate de USDA, fiecare masă ar trebui să conțină minim 2/3 legume, fructe, cereale integrale și leguminoase și sub 1/3 proteină animală.

Citește și:

Multe persoane consideră că limitarea proteinei animale este o modă. În realitate, recomandările de a limita această resursă vin din partea tuturor instituțiilor independent de tendințe și “fițe”. E adevărat, poți să fii vegan cu avocado sau vegan cu fasole (eu le-aș recomanda pe amândouă) dar dincolo de moda evidentă de a construi o farfurie cât mai “verde”, nevoia este reală: mâncăm prea multă proteină animală iar acest obicei ne îmbolnăvește atât pe noi cât și mediul înconjurător.

3. Menține o greutate sănătoasă

Menținerea unei greutăți în limitele normale este o măsură care ne ferește de majoritatea bolilor moderne. Pentru a afla dacă ai o greutate sănătoasă, poți măsura indicele de masă corporală aici >> Calculul IMC

Citește și:

4. Fii activ!

Jumătate de oră pe zi de exerciții fizice sau mers pe jos în ritm alert ar trebui să fie suficiente pentru a bifa și această măsură de prevenție.

USDA recomandă 2 ore și 30 minute de exerciții săptămânale sau o oră și 15 minute de exerciții aerobice intense. Deși pot fi bifate într-o singură zi, este recomandat să fie răspândite pe tot parcursul săptămânii, în minim trei ocazii și să nu existe sesiuni sub 10 minute.

Limitează ceea ce este nociv

1. Evită carnea roșie și cea procesată

Când vine vorba de carne roșie, AICR recomandă limitarea consumului la maxim 500 g pe sapt (3 porții) și evitarea cu desăvârșire a produselor procesate pe motiv că “orice cantitate de carne procesată consumată în mod regulat poate crește riscul de cancer de stomac și colorectal”.

Citește și:

2. Redu Zahărul

Explicația conform căreia “cancerul se hrănește cu zahăr” este confuză: toate celulele corpului au nevoie de glucoză (zahăr) iar celulele canceroase nu fac excepție de la această regulă. Deși nu există un studiu care să evidențieze direct legătura dintre zahăr și cancer, toate dovezile arată că renunțarea la zahăr este benefică. Caloriile goale din această substanță, excesul de kilograme consecutiv, asocierea consumului crescut de zahăr cu o dietă săracă în alimentele integrale și vegetale sunt doar câteva din motivele logice pentru care evitarea zahărului este un pas pozitiv în prevenția bolilor grave, inclusiv a cancerului.

3. Alcoolul

În teorie, orice cantitate de alcool, oricât de mică, trebuie evitată. Cu toate astea, nici măcar cercetătorilor de la AICR nu le place această recomandare prin urmare studii care să dezvăluie diverse alte recomandări sunt în continuă desfășurare. Până când toți cercetătorii vor fi de acord, AICR recomandă să nu depășim un pahar de alcool/zi în cazul doamnelor și două în cazul domnilor.

Referințe

http://www.aicr.org

https://www.choosemyplate.gov

Foto by Foxys Forest Manufacture vis Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.