Setari Cookie-uri

Cum poți stimula creșterea plantelor de cultură? 5 recomandări pentru o recoltă bogată

Îți vom arăta cum poți stimula creșterea plantelor de cultură, astfel încât să obții o recoltă bogată.

Plantele care beneficiază de condiții optime pe tot parcursul perioadei de vegetație se dezvoltă normal, însă de cele mai multe ori apar factori perturbatori care le pot afecta creșterea, punând astfel în pericol întreaga cultură. Plantele sunt vulnerabile mai ales în primele stadii de dezvoltare, iar pentru a face față acestor factori au nevoie de anumite stimulente care să le ajute să crească și să de dezvolte, devenind astfel mai rezistente.

În cele ce urmează îți vom arăta cum poți stimula creșterea plantelor de cultură, astfel încât să obții o recoltă bogată.

Tratează semințele

Tratamentul semințelor este primul pas în stimularea creșterii plantelor, de aceea specialiștii și fermierii cu experiență recomandă folosirea semințelor tratate. Tratamentul se administrează sub forma unor soluții care se toarnă peste semințe, de preferat într-o perioadă cât mai apropiată de momentul începerii însămânțărilor.

Citește și:

Aceste soluții conțin substanțe care vor proteja semințele în perioada de germinare, conferind apoi plantelor rezistență sporită în fața bolilor și dăunătorilor. De asemenea, tratamentele au rolul de a accelera dezvoltarea plantelor mai ales în prima parte a perioadei de vegetație, ajutându-le să devină viguroase într-un timp mult mai scurt.

Folosește biostimulatori

Biostimulatorii sunt soluții care se aplică sub formă de fertilizatori, îmbogățind astfel solul cu substanțe care stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor. Există mai multe tipuri de biostimulatori, care se deosebesc prin substanțele conținute, perioada de administrare și speciile de plante pentru care sunt recomandate.

Se administrează atât în scop profilactic, pentru a proteja plantele, dar și pentru a le ajuta să își revină după o perioadă cu condiții meteo nefavorabile sau după un atac al bolilor ori dăunătorilor.

Citește și:

Elimină buruienile

Buruienile pot afecta în mod semnificativ evoluția plantelor de cultură și chiar pot duce la moartea acestora dacă sunt lăsate să se dezvolte în culturi. Sunt plante invazive cu un ritm de creștere mai rapid decât cele de cultură și mari consumatoare de resurse nutritive din sol. Astfel, o cultură în care buruienile sunt lăsate să crească, va fi afectată în mare măsură, iar ritmul de creștere a plantelor va fi în mare măsură încetinit.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să aplici tratamente cu erbicide. În cazul culturilor agricole se folosesc erbicide selective, care atacă doar buruienile, fără a afecta în vreun fel plantele de cultură. Mai există și erbicide totale, însă acelea distrug orice urmă de vegetație, fiind utile doar în cazul curățării terenurilor, nicidecum în zonele cultivate.

Citește și:

Scapă de dăunători

Culturile agricole sunt vizate și de atacurile a numeroși dăunători, insectele fiind cei mai redutabilii dintre aceștia. Atacurile se pot produce în orice fază a perioadei de vegetație, iar în aceste condiții, dezvoltarea plantelor este încetinită sau chiar suprimată. Astfel de situații pot fi evitate aplicând tratamente cu insecticide în scop preventiv. Substanțele folosite vor ține dăunătorii la distanță sau îi vor anihila încă de la prima tentativă de atac. De asemenea, dacă o cultură este afectată de dăunători, trebuie intervenit cât mai rapid cu insecticide, pentru a opri atacul și a limita pagubele.

Protejează plantele în fața bolilor

Și bolile provocate de diferite ciuperci sau bacterii afectează creșterea și dezvoltarea plantelor, așa că se impune protejarea culturilor și în acest sens. Tratamentele cu fungicide sunt eficiente în prevenirea dar și în combaterea principalelor boli ale plantelor. Există fungicide de contact, care se aplică prin stropire și acționează doar la suprafața plantelor, și fungicide sistemice, care pătrund în țesutul vegetal și protejează plantele din interior.

Citește și:

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții seama pentru a stimula creșterea plantelor pe care le cultivi, indiferent că este vorba de o exploatație agricolă sau de grădina de legume.

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.