Setari Cookie-uri

Explicatia psihologului: Ne traim iubirea dupa Mitul 'Frumoasa si Bestia'

Inca din copilarie, ne construim o definitie a fericirii, a relatiei si incercam sa intelegem ce inseamna "sufletul-pereche" sau "perechea potrivita".

comunicat de presa

relatii Traind intr-o societate care se bazeaza pe inter-relationare si relatii, nu ne putem izola si nici nu este sanatos sa incercam sa facem asta. Relatiile in care ne angajam ne definesc si ne umanizeaza, ne aduc fericirea si implinirea.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, inca din copilarie, ne construim o definitie a fericirii, a relatiei si incercam sa intelegem ce inseamna “sufletul-pereche” sau “perechea potrivita”. “Desenele de la Walt Disney, dar si basmele copilariei ne-au dat indicatii si directii in acest sens, generand un adevarat mit al “printului calare pe un cal alb”, care intruchipeaza perfectiunea. Uneori suferintele prin care trecem, intrand in relatii nepotrivite, ne par “cele tre incercari” din basme, de a caror izbanda depinde fericirea noastra. De asemenea, uneori credem ca “iubirea perfecta” este doar a lui Romeo si Julieta, care este patimasa, fulgeratoare, dar lipsita de longevitate, responsabilitati si echilibru emotional”, afirma Laura Maria Cojocaru, specialista in psihologia relatiilor de cuplu.

Citește și:

Romanii se ghideaza cel mai mult dupa iubiri de tipul “Frumoasa si Bestia”

Dintre toate miturile legate de relatii, psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca “mitul iubirii transformatoare” sau, altfel spus, Mitul “Frumoasa si Bestia” este cel mai des raspandit in sistemul de valori al romanilor. Romanele, filmele, programele de televiziune, credintele preluate de la parintii si bunicii nostri, transmise din generatie in generatie, promoveaza o femeie care are datoria si puterea de aduce un barbat pe calea cea buna, de a dezvolta si mentine o relatie si de a-l transforma radical, din Bestie in Print, doar printr-un ... sarut.

“Este poate una din cele mai mari iluzii ale timpului nostru, iluzie care distruge relatii si, mai grav, suflete. Filosofia conform careia Belle rupe vraja, doar prin iubire, si transforma Bestia – caracterizat prin frustrare, violenta, aroganta, ura etc. - intr-un Print minunat si iubitor, stapaneste credintele majoritatii femeilor din timpuri indepartate pana in zilele noastre. Ideea minunata a acceptarii si iubirii neconditionate promovata de acest basm, de altfel nepretuit, este din pacate gresit inteleasa de multi, preluandu-se doar ideea ca o femeie poate transforma oricand un barbat, doar prin dragostea ei.

Citește și:

Realitatea este alta: Nimeni nu se schimba prin efortul celuilalt, ci prin propriul efort, nimeni nu se schimba pentru ca vrea partenerul, ci este o alegere solitara, izvorata din intimitatea noastra cea mai profunda. Chiar daca ne lasa impresia ca s-a schimbat pentru a nu pierde avantajul de a avea o “sluga iubitoare si raspunzatoare pentru tot”, cu prima ocazie va reveni la vechile comportamente. Este vorba aici despre barbatii dependenti, dependenti de bautura, de droguri, de jocuri de noroc, de sex, de bani, iresponsabili, indiferenti, uneori chiar violenti, dependenti de o substanta, de o stare, de o relatie, in special de o relatie cu o femeie dispusa sa se sacrifice si sa indure suferinta in speranta ca iubirea ei il va schimba”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

In opinia specialistului, aceste insistente pentru transformare dupa bunul plac, poate atrage dupa sine rupturi si frustrari mult mai mari in relatie, deoarece exercita o putere disproportionata si conditionari care destabilizeaza armonia in cuplu. “In viata, cel mai eficient mod de a ne ghida este prin prisma propriilor experiente, valori si convingeri, mai putin dupa mituri. Miturile promoveaza idealuri, idealurile promoveaza cautari absurde si neimplinite. Idealurile sunt inutile in relatii pentru ca sunt, prin definitie, imposibil de atins. Perfectiunea este in aceasta lume o notiune abstracta, a fi perfectibil insa este altceva. O atitudine mult mai potrivita si care va aduce mai multa intelegere si multumire in cuplu, este aceea de acceptare a persoanei de langa noi, cu valorile, personalitatea si identitatea sa”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este psihoterapeut si trainer in programare laura maria cojocaru neouro-lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 6 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica si terapii florale Bach. De peste 7 ani ghideaza oamenii, atat in sedinte individuale, cat si de grup, si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.