Setari Cookie-uri

Educația sexuală: între mit și informare corectă

Majoritatea tinerilor români se consideră informați în materie de sănătate sexuală, însă o bună parte din informațiile pe care le au sunt mituri.

comunicat de presa

Cel mai recent studiu despre educația sexuală în rândul tinerilor, desfășurat de Unlock Research pentru Gedeon Richter România în luna septembrie a acestui an, arată că, deși aceștia se consideră informați cu privire la sănătatea sexuală, mulți dintre ei încă fac alegeri bazându-se pe mituri sau pe informații neverificate cu medicii specialiști.

Astfel, din cei peste 50% dintre respondenți cu vârste între 16 și 24 de ani care au spus că se consideră informați cu privire la sănătatea sexuală și la metodele de contracepție, majoritatea susține că pilulele contraceptive cauzează un dezechilibru hormonal (53%), mulți spun că administrarea pilulelor timp îndelungat poate duce la infertilitate (42%), că prezervativele reduc plăcerea sexuală (46%) sau că o femeie nu poate rămâne însărcinată când partenerul se retrage înainte de ejaculare (36%). Acestea sunt de altfel și argumentele pentru care 45% dintre respondenții activi sexual care nu își doresc o sarcină au mărturisit că nu folosesc o metodă contraceptivă la fiecare contact sexual.

Citește și:

Mai mult decât atât, peste 60% dintre tinerii intervievați spun că sunt conștienți de riscurile la care se expun, riscuri care pot presupune boli cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită.

Când vine vorba despre informare cu privire la o viață sexuală sănătoasă, tinerii români folosesc în proporție de 52% website-urile care conțin informație specializată, online-ul fiind și mediul în care aceștia își petrec cel mai mult timp pentru a se informa. Sfatul medicului ocupă un loc secundar, deși 33% dintre ei nu au apelat niciodată, fie și preventiv, o specializare medicală care are legătură cu sexualitatea (ginecologia, endocrinologia, urologia). În același timp, tinerii, care își încep viața sexuală, în medie, la în jur de 17 ani, simt nevoia acută de mai multă informație în mediile în care își desfășoară activitatea, 80% dintre ei fiind de părere că educația sexuală ar trebui să se studieze în școli.

Citește și:

Ca răspuns la această nevoie și din dorința de a oferi tinerilor cât mai multe informații legate de o viață sexuală sănătoasă, platforma www.planificaneprevazutul.ro găzduiește de mai bine de 5 ani articole, studii și materiale informative detaliate din această arie tematică, punând la dispoziția tinerilor și o adresă de e-mail la care pot adresa întrebări specifice unui medic specialist. Până în prezent, specialistul www.planificaneprevazutul.ro a răspuns la peste 8.500 de întrebări legate de sănătatea sexuală și metode contraceptive.

Studiul despre educația sexuală a tinerilor din România a fost realizat de Unlock Research pentru compania Gedeon Richter România și a fost făcut pe un eșantion de 300 de tineri, cu vârsta între 16-24 ani, din mediul urban. Marja de eroare este de +/-5%.

Citește și:

###

Despre Planifică Neprevăzutul

Campania Planifică Neprevăzutul a fost lansată în octombrie 2013 de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală ca o inițiativă de informare și educare în ceea ce privește folosirea corectă a contracepției moderne. Planifică Neprevăzutul! (www.planificaneprevazutul.ro) se bazează pe cercetarea Emergency Contraception Study*, care, în 2013, arăta faptul că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an și că 48% dintre românce folosesc metode contraceptive ad-hoc (în principal prezervativul și retragerea), cu risc mare de „accident” în ceea ce privește prevenirea unei sarcini nedorite.

Începând cu anul 2017, Planifică Neprevăzutul are o componentă nouă de educare, prin secțiunea „Let’s Talk about”, care are ca obiectiv informarea în special a adolescentelor în ceea ce privește sexualitatea și sarcina, pentru a le ajuta astfel să ia decizii corecte privind viața lor sexuală.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Noiembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.