Setari Cookie-uri

5 Modalități devastatoare de comunicare în cuplu

Despre puterea cuvântului se vorbește de multă vreme, iar comunicarea, atât cea verbală, cât și cea non-verbală, rămâne temelia tuturor tipurilor de relații. Așadar, atunci când vorbim despre cuplu, comunicarea preia rolul său în înțelegerea celor doi parteneri și în evoluția relației celor doi.

Există câteva modalități de comunicare frecvent întâlnite în cupluri, însă care mai degrabă dezbină partenerii, decât să îi unească și să îi ajute să se înțeleagă mai bine, să se susțină, să construiască o relație mai puternică împreună.

Modalități de comunicare de evitat în cuplu

Critica

Întâlnită în orice tip de comunicare, critica prezintă o bază bună, în ideea identificării acțiunilor greșite, cu scopul de îndreptare a acestora. Însă critica este rar primită cu bucurie, astfel că de cele mai multe ori nu aduce un rol contructiv în relații, ci din contră, poate duce la conflicte, rupturi relaționale, dezvoltarea unor sentimente defensive.

Este recomandat a se face diferența între a oferi partenerului un feedback și a critica. Prima opțiune este cea preferată, realizată cu blândețe și oferind soluții la schimb.

Citește și:

Comunicare non-verbală nepotrivită

Cu toții cunoaștem următoarea situație: „Ce e cu tine?”; „Nimic!”. Este doar un exemplu în care prin limbajul non-verbal (comportamente, poziție a corpului, priviri etc.) transmitem cu totul alt mesaj decât prin cuvinte. Această incoerența între comunicarea verbală și non-verbală stârnește confuzii în cuplu, scade încrederea și nu aduce niciun plus în ceea ce privește identificarea problemei și rezolvarea acesteia.

Poate că nu întotdeauna este bine să vorbim „la cald”, însă o comunicare sinceră, blândă și constructivă va aduce doar beneficii.

Obstrucția în comunicare

Opusă criticii și izibucnirilor impulsive, obstrucția se manifestă prin detașarea de conversație, atunci când cel care ascultă își inhibă opiniile, nu spune nimic și își ignoră partenerul. Uneori poate chiar să părăsească încăperea. Acest tip de răspuns nu rezolvă problema și nici nu îl ajută pe cel care recurge la acest comportament să îi explice partenerului unde întâlnește obstacole, limite, dificultăți sau pur și simplu să îi arate celuilalt care sunt argumentele sale.

Citește și:

Defensivitatea: când celălalt este mereu vinovat

Tendința de a da mereu vina pe celălalt nu va conduce la o comunicare constructivă și eficientă între parteneri. De multe ori, focusul pe rezolvarea problemei și nu pe identificarea vinovatului poate aduce cele mai multe benficii în cuplu.

Disprețul și abuzul verbal

Aruncarea cuvintelor jignitoare sau care pot răni partenerul reprezintă o modalitate de comunicare la care recurg multe cupluri, însă fără rezultate pozitive. De cele mai multe ori, cuvintele nu mai pot fi retrase, iar o vorba urâtă poate să nu mai fie niciodată uitată.

Așa cum spuneam, cuvântul este o forță, poate fi o armă sau un steag al păcii, poate construi relații sau le poate dărâma.

Pe tema comunicării eficiente în cuplu va recomandăm să citiți și:

Citește și:

Foto: By Bogdan Sonjachnyj/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.