Setari Cookie-uri

Teoria triunghiulară a iubirii și cele 7 tipuri de dragoste

Iubirea o asociem ca fiind indispensabilă fericirii, este esențială pentru o viață trăită frumos și intens, ea ne dă sens și motivație, ne umple sufletele și ne conferă putere. Puțini specialiști în psihologie și relații de cuplu au reușit să definească conceptul de iubire. În acest articol vă prezentăm teoria triunghiulară a iubirii, precum și cele 7 tipuri de dragoste, formulate de către psihologul Robert Sternberg.

Teoria triunghiulară a iubirii: cele 3 componente-cheie

Dr. Sternberg susține că conceptul de dragoste poate fi privit ca un triunghi, ale cărui componente sunt:

  • Intimitatea , care implică sentimente de apropiere, conectivitate și legătură emoțională;
  • Pasiunea , care implică sentimente și dorințe care duc la atracție fizică, romantism și desăvârșire sexuală;
  • Decizie / angajament , care implică sentimente ce determină o persoană să rămână cu cineva și să meargă către obiective comune;

Așa cum și în geometrie există multe tipuri de triunghiuri, la fel și oamenii pot avea diferite grade de intimitate, pasiune și angajament în orice moment al timpului din relația lor.

Cele 7 tipuri de iubire după Dr. Sternberg

Cele trei componente ale iubirii interacționează, așadar, într-o manieră diferită. Modalitatea în care acestea oscilează, diferă și se întrepătrund creează cele 7 tipuri de iubire, după Dr. Sternberg. Aceste tipuri de iubire pot varia și pe parcursul unei relații.

Citește și:

Iubirea... dintre prieteni

Acest tip de iubire apare atunci când este prezentă componenta de intimitate sau plăcere, însă lipsesc pasiunea sau angajamentul în sens romantic.

Iubirea pasională

Așa cum îi spune și numele, în acest tip de iubire predomină atracția fizică, pasiunea fiind intensă. Lipsesc însă angajamentul și componenta de intimitate, de legătură profundă emotioanal între parteneri. Acestea din urmă pot însă să apară, în anumite relații, după faza de iubire pasională.

tipuri de iubire Foto: Fotografie creată de Valentin Antonucci, de la Pexels

Iubirea goală

Există relații care se caracterizează prin angajament, însă fără pasiune și intimitate. În funcție de cultură și educație, aceste situații se întâlnesc încă, de exemplu în zonele unde încă se mai practică programarea căsătoriei. Se poate întâmpla totuși ca o căsătorie aranjată să înceapă cu gol, dar cei doi să clădească o relație frumoasă, completă și profundă.

Citește și:

Uneori însă, o relație frumoasă, completă, se poate degrada, după schimbările fiecărui partener din cuplu sau experiențe de viață negative, ajungând să piardă pasiunea și intimitatea.

Iubirea romantică

Iubirea romantică poate precede relația pe care marea majoritate ne-o dorim, aceea în care există echilibru între toate cele 3 componente ale iubirii.

În iubirea romantică partenerii sunt legați de pasiune intensă, dar și de intimitate profundă, având astfel o legătură puternică, pasională și aproape permanentă, cu conversații în care se simt înțeleși, admirați, acceptați. Adesea un astfel de tip de iubire poate duce și la angajament pe termen lung.

Iubirea însoțitoare

O întâlnim între membrii familiei, între prietenii foarte vechi sau în relațiile de cuplu mature, întemeiate de multă vreme, în care pasiunea aproape că s-a stins, dar au rămas angajamentul și intimitatea. Dacă vorbim despre relații, pasiunea poate fi reaprinsă, folosind diferite tehnici sau cerând ajutorul unui psihoterapeut.

Citește și:

Iubirea cu sentiment de singurătate

În acest tip de dragoste, angajamentul și pasiunea sunt prezente, în timp ce intimitatea este absența. Cei doi parteneri sunt împreună, se bucură de viață sexuală, dar nu au o legătură emoțională profundă, nu pot comunica, nu se simt înțeleși, acceptați, făcând parte din ceea ce adesea numesc ei” sunt într-o relație, dar mă simți singur”. O astfel de relație are nevoie să își cultive empatia că lucrurile să funcționeze pe termen lung.

Iubirea desăvârșită

Este iubirea la care visam cu toții, fiind reprezentată printr-un echilibru între toate cele trei componente ale dragostei. Acest tip de relație este cea ideală, însă poate fi doar o etapă într-un cuplu, dacă cei doi parteneri nu intervin activ pentru a o întreține. Este un tip de iubire care implică deopotrivă maturitate, echilibru personal și un bun management al emoțiilor.

Citește și:

Sursa foto: Fotografie creată de vjapratama, de la Pexels

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.