Setari Cookie-uri

Libertatea în cuplu: care sunt granițele ei corecte?

Știm bine că îngrădirea libertăților personale în cuplu reprezintă o formă de abuz, știm deja că gelozia pune în balanță libertatea în cuplu, dar totodată până unde este sigur pentru o relație de iubire sănătoasă să aloci libertate?

Probabil că libertatea pe care ar fi ideal să o avem și să o oferim în cuplu ar trebui să fie totală, chiar și când observăm că partenerul se îndreaptă către altă persoană. Nu înseamnă să tolerăm, dar e libertatea celuilalt să facă alegerile pentru viața sa și, până la urmă, când iubești cu adevărat îi oferi celuilalt libertatea de a alege ce crede el că îl va face fericit. La fel ar trebui să alegem și noi.

Pe de altă parte, psihologii spun că libertatea în cuplu rămâne o zonă destul de subiectivă, care depinde de maturitatea partenerilor din cuplu, de experiențele cuplului, de vechimea sa, de vârsta partenerilor implicați în relație și alte multe detalii.

Însă, peste toate aceste informații, putem trage câteva concluzii despre libertatea pe care o simt, o experimentează și și-o alocă cuplurile fericite:

Citește și:

- Înseamnă să simți că poți experimenta în cuplu orice consideri că te ajută să crești ca persoană, atât spiritual, cât și ca hobby-uri sau carieră;

- Înseamnă să știi și să simți că partenerul este important în procesul tău de creștere și dezvoltare, găsești în el acele repere de care ai nevoie, te completează;

- Înseamnă să oferi și tu toate acestea partenerului tău;

Însă, pentru a ne bucura de o astfel de libertate, avem nevoie, dincolo de maturitatea emoțională, de sinceritate. Atunci când suntem sinceri cu partenerul încă de la început, exprimăm clar care sunt așteptările noastre, viziunea noastră pentru viitorul apropiat și, poate, îndepărtat, vorbind practic cu sinceritate despre ce ar urmă în doi, dar și despre situația actuală, acesta va ști dacă se poate implica într-o relație la nivelul la care avem nevoie.

Citește și:

Nepurtand o „mască” înșelătoare, ci fiind sinceri, avem cea mai mare șansă să atragem lângă noi persoana potrivită, fiind valabilă și reciproca.

Limitele de la începutul relației vor deveni tot mai groase

Dacă relația începe cu condiționări în viața celuilalt, adesea se dovedește că, odată cu înaintarea în relație, la aceste limite apar și altele anexe, care vor îngrădi mai mult și inegal unul dintre parteneri.

Cu toate acestea, libertatea în cuplu nu vine în totalitate natural, ci se câștigă printr-o bună comunicare și flexibilitate a partenerilor. Cum nu există doi oameni identici, este evident că și partenerii din cuplu sunt persoane diferite și, la un moment dat, vor avea păreri diferite. O comunicare matură și capacitatea fiecăruia de a fi flexibil la nevoile cuplului reprezintă pilonii negocierii libertății în cuplu. Fără o astfel de comunicare și flexibilitate, relația va deveni toxică.

Citește și:

Să îți amintești că libertatea este una dintre cele mai înalte valori morale și că, în cazul în care dragostea nu îți acordă libertate, aceea nu este dragoste”. – Osho

Foto: ESB Professional/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.