Setari Cookie-uri

Sondaj: 28% dintre tinerii din România nu au avut viață sexuală, în ultimul an de pandemie

Ultimul an, marcat de incertitudini, restricții și provocări, i-a determinat pe 38% dintre cei chestionați să se apropie mai mult de partenerul de cuplu, în vreme ce 26% dintre tineri au precizat că nu au simțit mari schimbări în relația de cuplu, în această perioadă.

Ultimul an, conturat de provocări și incertitudini, a afectat tinerii din România, îndeosebi pe plan intim: 28% dintre aceștia au mărturisit că nu au avut viață sexuală, în această perioadă, arată datele celui mai recent chestionar online realizat de PlanificaNeprevazutul.ro, platformă online de educație sexuală și contraceptivă. La polul opus, pe 38% dintre ei, pandemia i-a determinat să se apropie mai mult, din punct de vedere emoțional, de partenerul de cuplu, dar distanțarea fizică și întâlnirile mai rare cu acesta din urmă, pe fondul restricțiilor, au fost principalele probleme cu care s-au confruntat (40%), alături de stările de anxietate (34%) și de plictiseală (19%).

Cum a afectat pandemia viața personală a tinerilor

59% dintre tinerii din România care au participat la sondajul PlanificaNeprevazutul.ro au menționat că aveau relații personale, în momentul debutului pandemiei de coronavirus (martie 2020), în timp ce 41% dintre aceștia au mărturisit că, în momentul respectiv, erau singuri. Astăzi, la mai mult de un an de criză sanitară globală, 58% dintre ei se declară implicați în relații personale fericite, 13% spun că au relații complicate, în timp ce 14% dintre ei sunt singuri, dar și-ar dori să aibă un partener.

Citește și:

Ultimul an, marcat de incertitudini, restricții și provocări, i-a determinat pe 38% dintre cei chestionați să se apropie mai mult de partenerul de cuplu, în vreme ce 26% dintre tineri au precizat că nu au simțit mari schimbări în relația de cuplu, în această perioadă. Pe 13% dintre respondenți, pandemia i-a distanțat de parteneri, în timp ce 11% dintre tineri au răspuns că le-ar fi plăcut să fie implicați în relații, în acest timp. La polul opus, 12% dintre tineri au petrecut singuri ultimul an și s-au bucurat de acest statut.

Întrebați despre despre stările emoționale pe care le-au trăit în ultimul an, tinerii au menționat anxietatea (34%), plictiseala (19%), dar și fericirea (18%) și optimismul (13%) printre cele mai frecvente dispoziții cu care s-au confruntat în tot acest timp. Distanțarea de partener și întâlnirile mai rare cu acesta a fost cea mai mare problemă confruntată în pandemie, din punct de vedere emoțional și intim, menționată de peste 40% dintre participanții la studiu. 32% dintre respondenți au declarat că nu au simțit că s-ar fi schimbat ceva în relația lor personală ori intimă.

Citește și:

De altfel, unii dintre tineri au perceput ultimul an ca fiind o perioadă în care au dedicat mai mult timp dezvoltării personale (33%) și explorării sexuale (14%), și care i-a apropiat, totodată, de partenerul de cuplu (în 22% din situații), dar și de familie (12%).

28% dintre tineri nu au avut viață sexuală în pandemie; informarea despre sex, făcută pe internet; prezervativul rămâne cel mai folosit mijloc de contracepție

În ceea ce privește temerile și problemele de natură personală și sexuală cu care s-au confruntat în ultimul an, peste 50% dintre tineri au menționat partenerul ca fiind persoana cu care au discutat despre frici, în vreme ce 17% dintre ei au recunoscut că nu au discutat cu nimeni despre aceste probleme. 19% și-au ales prietenii ca sprijin în comunicare, în timp ce 6% dintre tineri au discutat cu un membru al familiei ori cu o rudă apropiată (2%). Doar 2% dintre tineri s-au adresat unui psihoterapeut, iar 1% au ales să meargă la medicul specialist (ginecolog ori urolog).

Citește și:

De altfel, în ultimul an, 66% dintre tineri s-au informat despre viața sexuală de pe internet, citind pe site-urile specializate. 23% dintre aceștia au mărturisit că nu au avut nevoie de informare sau ajutor în acest aspect, în timp ce 8% au apelat la ajutorul medicului specialist, iar 3% la prieteni.

Referitor la problemele de natură sexuală, avute în ultimul an, 32% dintre tineri au mărturisit că nu s-au lovit de probleme în acest aspect, deși au fost activi din punct de vedere sexual. 18% dintre ei au menționat secrețiile modificate/mâncărimile în zona intimă, riscul de sarcină din cauza sexului neprotejat (11%) ori a accidentelor din timpul contactelor sexuale, în folosirea prezervativelor (9%), ca fiind principalele probleme de natură sexuală. 28% dintre tineri au mărturisit că nu au avut viață sexuală în această perioadă. Doar 16% dintre aceștia au ales să meargă la un control de rutină, în ultimul an, ori pentru rezolvarea problemelor sexuale (11%).

Citește și:

Legat de metodele de contracepție preferate de tineri, prezervativul se numără printre cele mai folosite (44%), alături de metoda retragerii (12%) și pilulele anticoncepționale (11%). 7% dintre respondenți au mărturisit că nu au folosit și nu folosesc nicio metodă de contracepție. Tinerii folosesc o metodă anume pentru că le oferă încredere împotriva unei sarcini nedorite ori a eventualelor boli de natură sexuală (20%), precum și din obișnuință acumulată în timp (15%) ori pentru că simt că li se potrivește lor (14%). Totodată, 19% dintre respondenți au specificat că au folosit pilula de a doua zi, în ultimul an, o dată sau de mai multe ori.

În încheiere, tinerii au precizat că, deși nu au certitudini cu privire la următoarele luni (31%), având în vedere contextul sanitar global, sunt optimiști că lucrurile se vor îmbunătăți treptat (52%). 10% dintre participanții chestionarului online sunt de părere că, per total, 2021 va fi similar anului trecut.

Citește și:

Sondajul despre cum au trăit și perceput tinerii din România, cititori ai platformei Planifică Neprevăzutul, ultimul an de pandemie, a fost realizat în perioada 7 mai – 13 iunie a.c. prin folosirea unui chestionar online, publicat chiar pe website-ul campaniei și și-a propus să analizeze principalele provocări sexuale și personale, resimțite de publicul tânăr în noul context sanitar. La întrebările chestionarului au răspuns 324 de tineri din țară, cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, din mediul urban (74%) și rural (26%).

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.