Setari Cookie-uri

Dorința capcană a cuplurilor cu probleme: Cum să fac ca relația mea să fie ca înainte?

Atunci când au probleme sau se află în pragul despărțirii, adesea partenerii se întreabă ce ar putea să facă astfel încât relația lor să fie ca înainte. Dar oare este benefic pentru evoluția cuplului să se întoarcă la stilul relațional din trecut?

Ei bine, ați auzit vreodată de tipare relaționale? Atunci când nu reușim să evoluăm dintr-un anumit tipar, avem senzația că fiecare relație a noastră ajunge să repete anumite aspecte din cuplu, tocmai pentru că acel tipar relațional este reluat iar și iar.

Astfel că ajungem să atragem parteneri cu comportamente asemănătoare, căci noi ne simțim atrași de acele comportamente care vin să suplinească anumite nevoi nerezolvate ale noastre.

Așadar, revenim la capcană în care multe persoane cad atunci când relația suferă: se gândesc la ce ar putea face ca totul să fie că înainte sau „ca la început”.

Specialiștii spun că această gândire este buclucașă și că, de obicei, nu antrenează evoluția cuplului, ci tinde să mențină relația în același cerc vicios.

Citește și:

De ce să te întorci la acel comportament relațional care a dus la toate problemele din cuplu? De ce să cauți să mergi pe același drum care nu a avut o destinație fericită pentru tine?

Urmarea aceluiași drum va duce, de obicei, spre aceleași probleme, spre același colaps în cuplu. De aceea, specialiștii ne atrag atenția că această gândire de a reveni la ce a fost în trecut reprezintă, de cele mai multe ori, o capcană pe care ar fi bine să o evităm.

O gândire constructivă ar fi mai degrabă axată pe ceea ce am putea face ca, pe viitor, să nu mai ajungem la aceleași neajunsuri sau conflicte în cuplu. Abia din acest punct cuplul merge pe o pantă ascendentă privind evoluția relației.

tipare comportamentale cuplu dorinta ca relatia sa fie ca in trecut Foto: De la nito/ shutterstock.com

Identificarea problemelor, dar mai ales identificarea comportamentelor din cuplu care au dus la constituirea acelor probleme reprezintă primul pas pe care un cuplu aflat în cumpănă ar trebui să îl parcurgă.

Citește și:

Abia apoi se pot gândi la identificarea unor alte comportamente și soluții care ar putea avea alte rezultate, iar în cel mai bun caz: rezultatele dorite în relație.

Mai apoi începe în sfârșit schimbarea, având deja țelul stabilit. Abia apoi se pot gândi la realizarea unei noi rutine, la planificarea altor activități care să susțină noile comportamente dorite în doi. Pas cu pas cuplul va merge spre mai bine.

Nu întotdeauna este bine să repetăm trecutul, însă cu siguranță este benefic să ne extragem lecțiile potrivite din trecutul nostru, să învățăm din greșeli și să stabilim ce avem de făcut pe viitor, în situații similare, pentru a evita să repetăm același greșeli care ne-au adus suferință.

Dacă nu ne putem descurca singuri, putem cere ajutorul unui specialist în terapie de cuplu. La acest tip de terapie nu este obligatorie participarea ambilor parteneri (împreună sau separat), însă poate fi de dorit.

Citește și:

Sursa foto articol: KENG MERRY paper art/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.