Setari Cookie-uri

Iubindu-l pe Narcis

Cum se manifestă în societate o persoană cu tulburare de personalitate narcisică?

Principial, individul care suferă de tulburare narcisică este caracterizat de sentimente de grandoare legate de propria persoană, nu manifestă empatie în relația cu alte persoane, având o nevoie imensă de admirație și considerăție din partea tuturor.

Pentru a recunoaște mai ușor o astfel de persoană, putem vorbi despre următoarele elemente:

- au un sentiment exagerat al propriei importante. Atunci când vorbește despre sine, își exagerează talentele și realizările, având o atitudine condescendență față de toată lumea, și se așteaptă să le fie recunoscută superioritatea

- se consideră unici, speciali, consideră că tot ceea ce fac și spun este genial, nemaintalnit

- au în permanentă idealuri mărețe, însă nu au și un plan concret sau practic prin care să le poată realiza

Citește și:

- au nevoia permanentă de a se simți admirați, lăudați, elogiati

- se consideră îndreptățiți să primească orice favor, de la oricine, chiar dacă nu au o relație de prietenie cu cei cărora le solicită

- sunt lipsiți de empatie, au o atitudine aroganță și superioară în relațiile cu ceilalți

- au tendința de a se consideră invidiați de toată lumea, putând deasemenea să invidieze orice persoană care a realizat ceva

Cum se manifestă în relația de cuplu o persoană cu tulburare de personalitate narcisică?

Pe scurt, va fi o persoană cu o atitudine superioară, ce va consideră că merită să primească totul de la celălalt, fără să ofere nimic în schimb. Își va laudă calitățile și realizările, chiar dacă acestea nu sunt nici pe departe remarcabile.

Citește și:

Își va submina în permanentă partenerul/a, pe care îl va consideră net inferior, chiar dacă această, are realizări mai importante, recunoscute de toată lumea.

Dacă un partener/ o partenera, se manifestă astfel, asta înseamnă că nu ne iubește?

O persoană ce suferă de tulburare de personalitate narcisică, nu poate iubi, decât în felul sau. Va fi egoist, egocentrist, va conta doar ce își dorește el, va cere în permanentă din partea partenerului/ei, prietenilor, colegilor și societății să fie admirat, chiar dacă, nu există nici un motiv pentru a primi ceea ce cere.

Ce se întâmplă cu noi dacă ne aflăm într-o astfel de relație?

Din păcate, șansele noastre sunt extrem de reduse. Un astfel de partener, ne poate distruge stimă de sine și propriile planuri de viață. Va trebui în permanentă să ne ocupăm doar de dorințele și nevoile lui, ceea ce ne va putea duce în situația de a declanșa o seama întreagă de tulburări psihice, cum ar putea fi:

Citește și:

    - depresie

    - anxietate

    - atacuri de panică

    - ipohondrie

    - tulburări de personalitate

    - gânduri sau planuri suicidate

    Ce putem face dacă suferim de noi sau partenerul de această tulburare?

    Bineînțeles, principala indicație o reprezintă specialistul: medic de familie, psihoterapeut, psihiatru. Doar aceștia pot stabili în urmă anamnezei, un diagnostic clar, pe baza căruia se pot stabili ulterior următorii pași. Este foarte important să avem acesta discuție cu specialistul pentru a ști ce avem de făcut. Premisa în care putem consideră că această tulburare poate trece de la sine, odată cu vârstă sau în urmă anumitor experiențe, nu este nici pe departe corectă.

    Featured foto de la ViDI Studio via Shutterstock

    Vizionare placuta


    Oferă consultaţii pentru:

    • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
    • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
    • Psihoterapie şi consiliere de grup
    • ...
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.