Setari Cookie-uri

Iubirea toxică a unui narcisist sau 7 semne ale abuzului narcisic

Când auzim cuvântul „abuz”, de multe ori gândul ne zboară prima dată la violență fizică sau poate la jigniri. Însă semnificația acestui cuvând este ca o umbrela ce ascunde multe forme prin care o persoană poate produce suferință alteia. Abuzul narcisic în relația de cuplu poate fi deosebit de grav, cu urmări profunde și pe termen lung pentru persoana abuzată.

Neajutorarea și dependența

Se ajunge într-un punct în care partenerul abuzat, obosit și vlăguit de puteri, ar vrea să pună capăt relației, dar se descoperă ca fiind neajutorat și dependent de narcisist. Această dependență este, pe de o parte, emoțională și implică și rușinea sau alte consecințe ale ruperii relațiilor cu cei dragi, iar pe de altă parte este și financiară, căci narcisistul poate împinge partenerul de viață la renunțarea la un statut social, la locul de muncă, la școală și studii.

Stima de sine scade profund

Cineva îmi spunea și am să țin minte: „să nu uiți niciodată ce ființă minunată ești!”. Ei bine, într-o relație abuzivă, partenerul abuzat uită cine este, ajunge să aibă o stimă de sine foarte joasă, crede că nu este îndeajuns de frumos, de bun, de tolerant, de deștept, de cumva cât să merite să fie apreciat și fericit. Iar aceasta este o impresie atât de greșită! Dar sentimentul este copleșitor. Ajuns aici, este destul de greu să te ridici, de multe ori fiind nevoie de ajutorul unui psihoterapeut, căci deja putem spune că vorbim despre efectele unei traume.

Citește și:

Abuzul narcisic cuprinde cuplul ca o caracatița din tentaculele căreia este cu atât mai greu să ieși, cu cât relația avansează. Să nu uităm că este bine să fim empatici și că întotdeauna trebuie să existe un echilibru între nevoile și cerințele ambilor parteneri dintr-un cuplu.

Sursa foto articol: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Ianuarie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.